StoryEditor

Vláda chce viac právomocí

23.10.2006, 00:00
Bratislava -- Vláda chce rozhodovať o tom, kto bude šéfom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Na to by však najprv musela mať možnosť odvolať toho súčasného.

Vláda chce rozhodovať o tom, kto bude šéfom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Na to by však najprv musela mať možnosť odvolať toho súčasného. Aj preto predložili poslanci Jozef Valocký a Ján Zvonár (Smer-SD) do parlamentu návrh novely zákona, aby ho mohla vláda odvolať kedykoľvek, na návrh ministra zdravotníctva. Podľa šéfa rezortu Ivana Valentoviča za tým netreba vidieť nič politické. "Ani súčasný predseda úradu nebol vymenovaný na základe konkurzu, ale bol vymenovaný vládou na návrh ministra. Nechceme nič, len to, aby táto možnosť bola aj v budúcnosti."
Valentovič tvrdí, že ak aj novú právomoc získa, zatiaľ nevie, či ju využije a odvolá predsedu úradu Jána Gajdoša. "Bude to závisieť od zhodnotenia výsledkov činnosti." Ministerstvo dnes nemôže úrad kontrolovať, preto Valentovič Gajdoša požiadal, aby v úrade vykonal vnútorný audit. Gajdoš návrh vlády považuje za útok na nezávislosť úradu.
Rovnaký názor zastávajú aj Združenie zdravotných poisťovní a Health Policy Institute (HPI). "Návrh novely hovorí o možnosti odvolať šéfa úradu, ak vzniknú závažné dôvody, neuvádza však aké," povedal prezident združenia Igor Dorčák. Podľa Petra Pažitného z HPI, ak bude vláda disponovať právomocou odvolávať, úrad sa dostane do postavenia podriadeného voči ministerstvu. "Dohľad nad štátnymi nemocnicami a poisťovňami sa tak dostane do konfliktu záujmov a poruší sa transparentnosť prostredia."
HN oslovili aj autora myšlienky vzniku úradu exministra Rudolfa Zajaca. Ten sa však oficiálne do konca januára vyjadrovať nechce. "Prvých 200 dní sa nebudem k činnosti novej vlády vyjadrovať."

Kedy je možné dnes odvolať predsedu ÚDZS
-- v prípade odsúdenia za úmyselný trestný čin
-- v prípade zbavenia právnej spôsobilosti
-- v prípade vykonávania funkcie či povolania nezlučiteľného s postavením predsedu úradu
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 05:46