HN/Peter Mayer
StoryEditor

Prepad Ficovho Smeru. Toto je päť kľúčových momentov volieb do VÚC

05.11.2017, 23:00
V priemere si krajských zástupcov vyberá len pätina voličov. V týchto voľbách však bola účasť vyššia. Smer zostal po sobote len v dvoch krajoch a Marian Kotleba definitívne ako župan skončil. Pozrite sa na päť kľúčových momentov sobotných volieb do VÚC.

Hoci ich máme geograficky bližšie ako národnú radu či vládu, mentálne sú župy Slovákov vzdialené. V priemere si svojich krajských zástupcov vyberá len pätina voličov. V týchto voľbách však bola účasť vyššia. A to najmä zo strachu z opätovného víťazstva Mariana Kotlebu. K urnám prišlo najviac ľudí v Banskej Bystrici. Nadpriemernú účasť však hlásili aj ďalšie kraje. Výsledkom bolo prekresľovanie politickej mapy. Tradične dominantný Smer zostal po sobotných voľbách len v dvoch krajoch a extrémista Marian Kotleba definitívne skončil ako župan. Pozrite sa na päť kľúčových momentov sobotných volieb do VÚC.

Kotleba prišiel o úrad
Od nedele pribudol šéfovi extrémistickej ĽSNS nový prívlastok – dosluhujúci župan. Ľudia v Banskobystrickom kraji podporili takmer stotisíc hlasmi jeho vyzývateľa Jána Luntera. Kotleba nezískal ani polovicu. Spolu s ním sa nepresadili ani ďalší štyria kandidáti ĽSNS na šéfov krajov a kotlebovci napokon obsadia len po jednom mieste v banskobystrickom a nitrianskom parlamente. Nasadili pritom vyše tristo kandidátov na poslancov.

Pravica narástla, Smer stratil
Pred voľbami do samosprávnych krajov vytvorili SaS, OĽaNO, KDH, Nova a OKS základ pravicovej koalície a postavili spoločných kandidátov na predsedov aj poslancov. Napokon sa im podarilo získať štyri kraje – bratislavský, trnavský, žilinský a prešovský. Naopak, dlhoročný krajský hegemón Smer si udržal len dve zo šiestich žúp, ktoré ovládal – nitriansku a trenčiansku.

Župu prvý raz povedie žena
Okrem porážky Kotlebu a radikálneho ústupu Smeru z krajov získali tieto voľby aj ďalšie prvenstvo – jeden z krajov prvý raz povedie žena. V Žilinskom kraji totiž vyhrala kandidátka pravice a poslankyňa OĽaNO Erika Jurinová. Popri nej budú nováčikmi vo funkciách aj Juraj Droba v Bratislavskom, Jozef Viskupič v Trnavskom, Ján Lunter v Banskobystrickom, Milan Majerský v Prešovskom a Rastislav Trnka v Košickom kraji.


Prekvapivý súboj
Hoci sa najväčšia pozornosť venovala Banskobystrickému kraju, zaujímavé súboje sa odohrali aj inde. Príkladom je košická župa, kde sa od začiatku predpokladalo, že kandidát Smeru Richard Raši bez väčších problémov obsadí stoličku predsedu kraja. To sa však nestalo a v tesnom súboji ho napokon porazil kandidát pravice Trnka. Rozdiel medzi Rašim a Trnkom bol len 875 hlasov.

Najvyššia účasť
Napriek tomu, že účasť vo voľbách do VÚC sa ani tentoraz nepriblížila k tej z parlamentných volieb, faktom je, že k urnám prišlo takmer 30 percent oprávnených voličov, čo je nový rekord. Skutočne nadpriemerná účasť bola najmä v Banskobystrickom kraji, kde prišlo voliť viac ako 40 percent obyvateľov. V predchádzajúcich samosprávnych voľbách sa v priemere účasť pohybovala okolo 20 percent.​

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 03 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 04 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 05 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:21