StoryEditor

Rok do volieb? Koalícia čaká konflikt priorít

08.07.2005, 00:00
Súťaž programov, straníckych tém a priorít. Hra na vlastné tričká. Dolaďovanie reforiem. Presne takto bude vyzerať posledný rok volebného obdobia tejto vládnej koalície. Podľa analytikov politické strany začínajú viac rozmýšľať nad svojou budúcnosťou.

Súťaž programov, straníckych tém a priorít. Hra na vlastné tričká. Dolaďovanie reforiem. Presne takto bude vyzerať posledný rok volebného obdobia tejto vládnej koalície. Podľa analytikov politické strany začínajú viac rozmýšľať nad svojou budúcnosťou. Politológ Grigorij Mesežnikov preto predpokladá: strany budú prichádzať s vlastnými témami, ktorými chcú osloviť svojich voličov. Očakáva, že takáto stratégia strán vyvolá v koalícii ďalšie konflikty. "Nič však nenasvedčuje tomu, že by prekročili únosnú mieru." Podľa neho je ich vôľa dovládnuť silnejšia. "Politici chcú zužitkovať pozitívne efekty reforiem v prospech vlastných strán."
ANO kontra KDH
O svojich prioritách chcú vládne strany diskutovať na pôde Koaličnej rady po skončení letných dovoleniek. Najväčšie nezhody možno očakávať medzi ANO a KDH. Obe strany plánujú priniesť témy, ktoré môžu vyvolať vzájomné rozpory. Podpredseda KDH Július Brocka avizuje - jednou zo zásadných vecí pre nás bude presadenie zmluvy o výhrade svedomia. "Je to jeden z nesplnených bodov vládneho programu." S tým však nesúhlasia liberáli. Podpredseda ANO Jirko Malchárek kresťanským demokratom odkázal - zmluva, ako ju predkladáte, je pre nás neprijateľná. "Posúva túto krajinu do šestnásteho storočia." Brocka zas tvrdí, že KDH nie je tou stranou, ktorá by vyvolávala konflikty. "Naše postoje k zásadným otázkam sú jasné. Ak nás chce niekto provokovať a profitovať z odmietania niektorých záväzkov, tak sa spory nedajú vylúčiť."
Kto z koho
Politici i analytici očakávajú, že posledný rok vládnutia bude poznačený aj privlastňovaním pozitívnych výsledkov tejto vlády. Brocka upozorňuje, že sa to deje už teraz. "Minister práce a sociálnych vecí sa dnes chváli návrhmi KDH, proti ktorým kedysi vystupoval." Malchárek má podobný názor. Koaličných partnerov obviňuje, že sa snažia aliancii brať témy, za ktoré sú liberáli zodpovední a ktoré robia dobre. "Séria posledných postojov KDH a SDKÚ k SPP, či spoločnosti Hankook je dôkazom toho, že im prekáža naša úspešnosť pri zabezpečovaní pracovných miest." Šéf poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos zase prízvukuje, že SDKÚ si urobila prioritu z dolaďovania reforiem. "To, čo sme chceli presadiť my v čase, keď sa reformy schvaľovali, teraz navrhuje strana pána Dzurindu." Politológa takéto súperenie neprekvapuje. "Bolo by zvláštne, keby strany, ktoré na seba zobrali realizáciu reforiem, teraz nezužitkovali ich pozitívny dosah." Očakáva, že si vládne strany budú stále viac konkurovať - výsledky spoločnej práce budú interpretovať spôsobom, ktorý ich strane prinesie viac voličských hlasov.

Čo budú koaličné strany presadzovať v poslednom roku vládnutia:
Stanislav Janiš ( SDKÚ):
Leto budeme tráviť medzi ľuďmi. Budeme zisťovať, ako na nich vplývajú reformy, najmä sociálna. Na začiatku septembra potom prídeme so zoznamom priorít, ktoré budeme chcieť presadiť. Našou snahou tiež bude znižovať dane a odvody. Hľadáme na to priestor a možnosti.
Gyula Bárdos (SMK): Našou prioritou je presadenie zákona o financovaní menšinových kultúr. Presadzovať budeme priority v oblasti poľnohospodárstva, životného prostredia, regionálneho rozvoja a výstavby bytov. Voličov chceme osloviť aj našou čitateľnou politikou.
Július Brocka (KDH): Presadzovať budeme zákony rezortu školstva - o výchove a vzdelávaní, zákon o športe. Našimi trvalými témami sú poriadok a spravodlivosť, odstraňovanie korupcie, rodina a zlepšovanie jej postavenia, ochrana tradičných hodnôt.
Jirko Malchárek (ANO): Našou prioritou je moderná spoločnosť. Znamená prílev investícií, vytváranie priemyselných parkov, nové pracovné miesta, rýchla zdravotná pomoc či reforma v oblasti kultúry. Chceme znížiť odvody do Sociálnej poisťovne, sprehľadniť financovanie cirkví.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. máj 2024 22:27