TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Machala končí u Lubyovej, vráti sa k Dankovi: Tam bolo odjakživa moje miesto

08.11.2017, 11:08
Autor:
TASRTASRchocho
Lukáš Machala získal funkciu na ministerstve školstva minulý mesiac.

Lukáš Machala odchádza z ministerstva na vlastnú žiadosť. Povedala to po rokovaní vlády ministerka školstva Martina Lubyová s tým, že ona jeho žiadosť akceptovala. Šéfka rezortu predložila žiadosť o jeho odvolanie na dnešnom rokovaní vlády. 

"To že chcel mať eurofondy pod sebou, nie je pravda," hovorí Lubyová o medializovaných informáciách. Ministerka školstva sa vyjadrila aj k tomu, aký by bol osud Machala v jej rezorte, keby sa postu nevzdal. "Keby neodišiel sám, tak by tam pôsobil," vysvetlila Lubyová. Zároveň potvrdila, že jej nástupcu vyberala Slovenská národná strana.

Kandidáta predložil Andrej Danko a ministerka Lubyová ho po osobnom rozhovore akceptovala. Machalu vníma Lubyová ako odborníka a k jeho šíreniu konšpiračných teórií na internete sa vyjadrovať nechce.

Od začiatku bolo Machalovi vyčítané šírenie hoaxov na sociálnych sieťach aj to, že je bývalým poradcom šéfa SNS Andreja Danka a má zabezpečiť vplyv lídra národniarov v rezorte školstva.

"Po dôkladnej úvahe a dohode s ministerkou som sa rozhodol odísť z funkcie generálneho tajomníka ministerstva školstva," uviedol Machala, ktorý je podľa vlastných slov zástancom novej politickej kultúry. "Na prvom mieste je pre mňa to, aby ministerka školstva a celý rezort v pokoji mohli plniť svoju prácu a náš politický program. Nebudem sa zúčastňovať na škandalizácii ministerstva a živiť snahu niektorých médií účelovo diskreditovať moju osobu," doplnil.

Machala sa vracia robiť poradcu Dankovi. „Pretože tam bolo odjakživa moje miesto,“ vyhlásil pre Denník N. Túto informáciu potvrdil pre HN aj Andrej Danko.

Nahradí ho bývalý šéf Eximbanky

Lubyová predložila návrh na odvolanie Machalu na dnešné rokovanie vlády, v programe figuroval ako 31. bod, vláda ho schválila. Jeho nástupcom je Mario Schrenkel, ktorý bol generálnym riaditeľom Národného poľnohospodárskeho a potravinového centra či Eximbanky.

Schrenkel sa narodil v roku 1969 v Košiciach. Vyštudoval Národohospodársku fakultu Ekonomickej univerzity v Bratislave. Pred nástupom do funkcie generálneho riaditeľa Eximbanky pôsobil na viacerých pozíciách v bankovníctve i poisťovníctve. Napríklad v Poľnobanke, poisťovni Tatra, Prvej dôchodkovej sporiteľni či vo Winterthur. Naposledy pred nástupom na post v Eximbanke v rokoch 2009 až 2010 pracoval v Českej sporiteľni ako projektový manažér pre koordináciu projektov verejno-súkromného partnerstva.

„Od začiatku som upozorňoval na to, že Lukáš Machala je nesprávna voľba na daný post. Neustále výmeny na poste ministra školstva a aj na ďalších dôležitých pozíciách v rámci rezortu školstva svedčia o tom, že SNS nevie, kam sa školstvo ma posúvať a neponúka žiadnu víziu," reaguje na Machalov koniec na ministerstve školstva poslanec SaS Branislav Gröhling.

Lubyová po vymenovaní Machalu nemala výhrady

Machalu do funkcie vymenovala vláda 4. októbra, funkcie sa ujal deň po tom. „Pán Machala je nominantom SNS. Myslím si, že pri takýchto postoch sa bežne používa prax, že strana, ktorej patrí ten rezort, nominuje tohto človeka,“ vysvetlila vtedy novinárom ministerka Lubyová s tým, že nomináciu predložila po dohode s národniarmi a k osobe Machalu nemá výhrady.

Pozrite si vyjadrenie ministerky Lubyovej po tom, ako vláda 4. októbra vymenovala Machalu do funkcie na ministerstve školstva:

​Na otázku, či môže rezort viesť človek, ktorý v minulosti šíril informáciu, že Ilumináti pripravujú 3. svetovú vojnu, a jediný, kto môže zachrániť svet, je Vladimir Putin, ministerka začiatkom októbra odpovedala, že Machala nebude jej poradcom. „On tam bude na to, aby robil personálnu a administratívnu agendu. Ja si naozaj vyhradzujem právo vytvárať si názor na veci sama,“ ozrejmila.

Konflikt kvôli eurofondom

Lubyová sa mala s Machalom nedávno dostať do konfliktu kvôli eurofondom.

Minulý týždeň sa v médiách objavila informácia, že Machala chcel dostať eurofondy na ministerstve školstva pod svoju kontrolu. V súčasnosti eurofondy patria priamo pod ministerku, ktorá údajne chce, aby to tak aj zostalo.

01 - Modified: 2024-03-14 21:20:31 - Feat.: - Title: Boj o RTVS pokračuje: Verejnoprávna televízia zorganizovala diskusiu. Ministerka Šimkovičová sa neukázala 02 - Modified: 2023-11-15 13:21:05 - Feat.: - Title: Šimkovičovej tajomník Kuffa prekvapil aj biskupov. Požaduje intronizáciu Krista za kráľa Slovenska 03 - Modified: 2018-11-28 21:54:37 - Feat.: - Title: Odobrať akademický titul bude môcť súd 04 - Modified: 2018-11-25 21:21:05 - Feat.: - Title: Lubyová sa pri tituloch inšpirovala susedmi 05 - Modified: 2018-07-16 13:26:47 - Feat.: - Title: Ministerka školstva odmietla zaregistrovať vedcov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:18