Väznica v IlaveTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Štát postaví v Rimavskej Sobote novú väznicu. Juhu Slovenska chýba, tvrdí Žitňanská

14.11.2017, 16:00
Kapacita nového zariadenia na výkon trestu má byť 832 miest so všetkými stupňami stráženia.

Na Slovensku by mali do štyroch rokov otvoriť novú väznicu. Zlepšiť by sa tak mala v súčasnosti kritická naplnenosť ústavov. Informovala o tom ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Nové zariadenie pre výkon trestu chcú umiestniť do Rimavskej Soboty.

V súčasnosti je na Slovensku 18 väzenských zariadení, okrem piatich sú všetky staršie ako 30 rokov. Väčšina z nich podľa ministerky nemá už prakticky žiadne možnosti na rozširovanie kapacít. Nová väznica má stáť v Rimavskej Sobote – Sabovej, kde vlastnia areál a momentálne tam je otvorené oddelenie pre odsúdených s minimálnym stupňom stráženia.

Len pre mužov
Oblasť južnej časti stredného Slovenska podľa Žitňanskej nemá žiadne väzenské zariadenie. „Osoby by mali byť umiestňované do ústavov aj s ohľadom na to, aby bolo toto zariadenie dostupné návštevám, pretože to má vplyv na resocializáciu,“ vysvetlila. Nová väznica by mala byť čisto mužská, kapacitu predpokladajú na 832 miest so všetkými stupňami stráženia. Zachovalo by sa v polovičnej kapacite aj súčasné otvorené oddelenie.

Spolu s nákladmi podľa Žitňanskej vyhodnotili aj pozitívne sociálne vplyvy, ktoré by nové väzenie malo. „Špeciálne v lokalite, ako je Rimavská Sobota, ktorá je stále oblasťou s vyššou mierou nezamestnanosti,“ dodala. Predpokladajú, že by sa vytvorilo takmer 300 funkčných miest príslušníkov a 42 zamestnancov.

Momentálne je vo väzniciach viac ako 10 200 ľudí, čo znamená, že sú naplnené na viac než 99 percent pri započítaní zákonnej ubytovacej plochy 3,5 metra štvorcového na jedného uväzneného. Pri prepočte na štyri metre štvorcové, ktoré odporúča Výbor CPT, by kapacita presiahla sto percent. „Krivka väznených osôb kontinuálne stúpa,“ dodala ministerka. Predpokladá sa, že v najbližších desiatich rokoch počet väznených prekročí 11 tisíc.

V prevádzke o štyri roky
Návrh predložili do medzirezortného pripomienkového konania, v prípade schválenia by mohlo byť budúci rok spustené verejné obstarávanie. Začiatok výstavby odhadujú na rok 2019, v druhej polovici 2021 by mohla byť väznica v prevádzke. Zariadenie chcú postaviť formou PPP projektu, teda formou verejne-súkromného partnerstva. „Návrh pracuje s dvadsaťročnou koncesiou,“ uviedla Žitňanská.

Na poradenské služby by mali v najbližších troch rokoch vynaložiť 800-tisíc eur. Za štúdiu uskutočniteľnosti výstavby, na základe ktorej bol vypracovaný návrh realizácie projektu, už zaplatili 113-tisíc eur. „Reálne výdavky štátu budú platby za dostupnosť, ktoré budú ročne v priemere 11,3 milióna eur do konca koncesného obdobia, teda do roku 2041,“ vyjadril sa generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan.

V koncesii sú podľa neho takmer všetky náklady, sú však činnosti, ktoré súkromný partner nemôže zabezpečovať. Tieto výdavky, ktoré budú najmä na personál, majú na 20 rokov predstavovať 154 miliónov eur. Chcú však zaviazať súkromného partnera, aby zabezpečil 60 percentnú zamestnanosť práceschopných odsúdených z väznice.

„Cieľom je, aby sme mali skutočne modernú väznicu z hľadiska bezpečnosti, priestorových možností či zaobchádzania,“ uviedol Ivan. Počíta sa tiež s priestormi na kultúrne či pohybové aktivity.

01 - Modified: 2024-03-19 14:14:09 - Feat.: - Title: Poľsko má problém s preplnenými väznicami. Vláda preto plánuje prepustiť desiatky tisíc väzňov 02 - Modified: 2024-02-18 13:38:58 - Feat.: - Title: V budúcom priemyselnom parku v Rimavskej sobote našli archeológovia praveké osídlenie 03 - Modified: 2024-01-31 15:00:00 - Feat.: - Title: Útek ako z filmu. Väzeň urobil do múru dieru držiakom na toaletný papier, z výšky šiestich metrov sa spustil na plachte 04 - Modified: 2023-11-29 15:21:00 - Feat.: - Title: FOTO Palacinková väzenská kauza ovládla internet. Pozri si výber najlepších memečiek s Kočnerom a Černákom 05 - Modified: 2023-11-29 09:59:31 - Feat.: - Title: Kočner a Černák sa pohádali vo väzení. Kulinársku kauzu v Leopoldove mala spustiť hrúbka palaciniek
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:47