HN/Peter Mayer
StoryEditor

Všetci podpredsedovia Smeru ponúkli abdikáciu, Fico im vyjadril podporu

14.11.2017, 16:24
Autor:
chochoTASRTASR
Vedenie Smeru sa dnes opäť zaoberalo výsledkom župných volieb.

Všetci podpredsedovia Smeru ponúkli svoju funkciu. Premiér Robert Fico na to reagoval tak, že si ich krok váži a vyjadruje im podporu.

"Predseda vlády SR a predseda strany SMER – SD Robert Fico si váži krok podpredsedu strany Mareka Maďariča ako aj ďalších podpredsedov, ktorí všetci pred nastávajúcim snemom strany ponúkli svoje funkcie. Považuje to za prejav vysokej politickej kultúry. Zároveň vyjadruje plnú dôveru všetkým podpredsedom strany, s ktorými má záujem na ďalšej spolupráci," píše sa v stanovisku.

Podpredsedami Smeru sú Robert Kaliňák, Juraj Blanár, Peter Žiga, Marek Maďarič, Peter Pellegrini a Peter Kažimír.

Maďarič: Nehovoril som o menách, okrem vlastného

Minister kultúry a podpredseda Smeru Maďarič už skôr v stanovisku informoval o svojej ponuke na abdikáciu. Či bola prijatá, v stanovisku neuviedol, informuje Denník N. 

Vedenie Smeru sa dnes opäť zaoberalo výsledkom župných volieb. Tentokrát už aj za účasti predsedu Roberta Fica. "Túto tému neuzavrelo a bude v nej pokračovať na najbližšom stretnutí. Na vedení som prezentoval svoj pohľad na voľby, ako aj názor na potrebu zmien na viacerých úrovniach strany," vysvetľuje Maďarič.

"Nehovoril som o menách, okrem vlastného, keďže som ponúkol možnosť svojej abdikácie na funkciu podpredsedu strany," tvrdí minister kultúry. Abdikáciu ničím nepodmieňoval, tvrdí. "Vzťahuje sa najmä k môjmu pocitu, či dokážem byť ešte dostatočne platným členom vedenia," dodáva.

Fico o prehre nehovorí

Hneď po voľbách Maďarič v reakcii na ich výsledok vyhlásil, že Smer utrpel prehru. Tvrdil, že to nebola prehra len v dôsledku chýb a nedostatkov kandidátov, ale že to bola aj prehra strany ako takej. "Preto, ak v Smere nechceme v tomto trende pokračovať, musíme urobiť výrazné zmeny na viacerých úrovniach strany, a to politické, programové aj personálne," uviedol Maďarič. O zmenách hovoril aj podpredseda Smeru-SD a vicepremiér Peter Pellegrini.

V piatok 10. novembra portál webnoviny.sk uverejnil správu, že vo vedení Smeru narastá tlak na koniec podpredsedu a ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Premiér Fico aj podpredsedovia strany to popreli. Jediný, kto sa nevyjadril, bol Maďarič. 

Šéf Smeru Fico o prehre jeho strany vo voľbách nehovorí, potvrdil však, že by jeho strana chcela mať viac krajských predsedov a poslancov, ako získala. Ešte pred pár dňami hovoril, že nevidí dôvod na odstupovanie podpredsedov. V súvislosti s kritickými hlasmi Maďariča a Pellegriniho uviedol, že každý má právo povedať svoje videnie sveta.

Pozrite si aj vyjadrenie Maďariča po rokovaní vedenia Smeru 7. novembra:

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:21