StoryEditor

Bugár: Vláda môže padnúť, premiér zvolil zlú cestu

29.11.2017, 14:30
Šéf Mosta tvrdí, že počas telefonátu s premiérom inicioval stretnutie so všetkými koaličnými poslancami.

Parlament nemôže byť sluha vlády, povedal predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár v reakcii na vyjadrenie premiéra Roberta Fica. Ten dnes vyhlásil, že bude iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde, v prípade ak poslanci nezmenia svoje stanovisko.

Bugár tvrdí, že počas telefonátu s premiérom Robertom Ficom inicioval stretnutie so všetkými koaličnými poslancami, kde by tému zmrazovania platov prerokovali. "Práve preto mi to pripadá ako znásilnenie, predsa aj pán premiér musí vedieť, že minimálne zo Smeru 26 poslancov nesúhlasilo s jeho názorom," povedal Bugár.

​​"Ja dúfam, že áno," reagoval na otázku, či je v koalícii všetko v poriadku.

"Ja neviem, či sa dajú presvedčiť všetci poslanci, môže padnúť vláda," vyhlásil Bugár s tým, že pochybuje, či platy stoja za takýto risk. "Nerozumiem tejto nervozite," ukončil Bugár.

Podpredseda SNS Anton Hrnko sa vyjadril, že zmrazovanie platov ústavných činiteľov nepodporí napriek tomu, že premiér Fico je ochotný spojiť to s hlasovaním o dôvere vlády. Na premiérovo vyjadrenie o spájaní s dôverou povedal len toľko, že "je to jeho problém".

"Vnímame rozmanitosť názorov ako krásu. Základný imperatív je, že sa musíme dohodnúť," povedal poslanec Smeru Miroslav Číž v reakcii na otázku, či pre platy poslanci Smeru-SD položia vládu. Pokiaľ premiér naozaj spojí hlasovanie s dôverou vláde, budú sa tým poslanci podľa Číža musieť zaoberať. "Ak to pán premiér tak cíti, musíme sa tým zaoberať," zdôraznil. Na otázku, či to tak cíti aj on, povedal, že to je ťažká otázka.

​​Poslanci v utorok odmietli zmrazovať platy v zrýchlenom režime. Skrátené legislatívne konanie podporilo iba 32 poslancov. Keďže neprešlo, zmrazenie nemôže byť účinné už od januára. Poslancom by tak mali platy v januári stúpnuť približne o 1000 eur.

Zrýchlený režim podporili len poslanci ĽSNS, niektorí zo Smeru-SD, Andrej Danko z SNS a zopár poslancov Mosta-Híd. Návrh na skrátené konanie sa nepáčil nielen opozičným, ale ani viacerým koaličným poslancom. Premiér dnes vyhlásil, že ak poslanci Národnej rady SR nezmenia svoj postoj ku zmrazovaniu platov ústavných činiteľov do konca tohto roka, spojí to s hlasovaním o dôvere vláde.

01 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS 02 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 03 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 04 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 05 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 18:53