StoryEditor

SMK chce odvolať Jahnátka

26.03.2007, 00:00
Prvým ministrom vlády Roberta Fica, ktorý bude čeliť návrhu na odvolanie, bude zrejme šéf rezortu hospodárstva Ľubomír Jahnátek. SMK chce zajtra začať zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze s návrhom na Jahnátkovo odvolanie.

Prvým ministrom vlády Roberta Fica, ktorý bude v parlamente čeliť návrhu na odvolanie, bude zrejme šéf rezortu hospodárstva Ľubomír Jahnátek. SMK chce zajtra v parlamente začať zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze s jediným bodom - návrhom na Jahnátkovo odvolanie. Dôvodom sú jeho vyjadrenia o korupcii pri obchode so zbraňami, ktoré povedal pre týždenník Trend. "Je to najčistejší postup v prípade, ak premiér Robert Fico ministra neodvolá sám," uviedol v STV podpredseda SMK Pál Csáky.
Jahnátek sa pritom stále môže spoľahnúť na premiérovu dôveru. Ten sa svojho ministra zastal počas osláv 50. výročia podpísania Rímskych zmlúv v Berlíne. "Jahnátek povedal, že pri obchode so zbraňami sú provízie a že je to problém. Nikoho nepodplatil, nezobral úplatok, neporušil zákon. Neurobil nič, iba o veciach otvorene hovoril," vyhlásil Fico v sobotu. Ani koaliční partneri Smeru-SD, ktorý Jahnátka do ministerského kresla nominoval, nevidia dôvod na jeho odvolanie. Hoci poslankyňa ĽS-HZDS Zdenka Kramplová nepovažuje Jahnátkove výroky za šťastné, ľudová strana nevidí na jeho odvolanie dôvod.
Či nájde SMK zo svojou iniciatívou podporu u ostatných opozičných strán, je zatiaľ otázne. "Aj to jedna z ciest, ale je to zatiaľ otvorená otázka," hovorí poslanec SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Podľa neho by mal teraz v prvom rade konať premiér. "Po tom, čo Jahnátek povedal, nemá morálne právo byť ministrom. Ak nechce odstúpiť, mal by konať premiér." Opozícia by sa mala na ďalšom postupe dohodnúť v utorok. "Ak koalícia obháji pána Jahnátka, opozícia potom bude môcť tvrdiť, že vláda Slovenskej republiky je prvou vládou Európskej únie, ktorá s podporou koaličnej väčšiny hlása oficiálne politiku a filozofiu korupcie," doplnil Csáky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 00:36