TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Bittó Cigániková: Zníženie platieb za poistencov štátu je problémom

10.10.2021, 13:10
Autor:
TASRTASR
Obmedzovania zdravotnej starostlivosti sa podľa poslanca a exministra zdravotníctva Mareka Krajčího pacienti báť nemusia.

Zníženie platieb za poistencov štátu považuje predsedníčka zdravotníckeho výboru Národnej rady Jana Bittó Cigániková (SaS) za veľký problém a nespravodlivosť voči poistencom. O téme chce diskutovať aj na koaličnej rade.

Súčasť boja OĽaNO

Obmedzovania zdravotnej starostlivosti sa podľa poslanca a exministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) pacienti báť nemusia. Poslanci to uviedli v diskusnej relácii TA3 V politike.

Bittó Cigániková považuje zníženie platieb za poistencov štátu o viac ako 232 miliónov eur tiež za súčasť boja hnutia OĽANO za jednu zdravotnú poisťovňu.

"Ak sa budeme takto správať aj v budúcnosti k zdravotným poisťovniam, budú krátiť zmluvy s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a budú si vytvárať väčší rezervný vankúš. Teraz zníženie zvládnu, ale neskôr to môže znamenať obmedzenie zdravotnej starostlivosti," upozornila Bittó Cigániková.

Krajčí však oponoval, že poisťovne budú mať 60-milionovú úsporu, pre pokračujúcu pandémiu sa tiež očakáva, že dôjde k odkladaniu zdravotnej starostlivosti a preto je v súčasnosti možné si časť peňazí odložiť.

"Keby súkromné poisťovne neurobili určité účtovné operácie, vykázali by zisk. Je dôležité, aby teraz dostali len tie peniaze, ktoré potrebujú," uviedol Krajčí.

Zdôraznil, že v prípade, ak nemocnice budú mať zvýšené náklady na pacientov s COVID-19 či na príplatky pre zdravotníkov, financie dostanú. "To pôjde z iných zdrojov, mimo zdravotného poistenia," pripomenul Krajčí. Obmedzovania zdravotnej starostlivosti sa podľa Krajčího pacienti báť nemusia.

Hrozí masívny odchod

Znižovanie platieb by podľa nezaradeného poslanca , podpredsedu mimoparlamentnej strany Hlas a bývalého ministra zdravotníctva Richarda Rašiho nemal súčasný šéf zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) dovoliť.

"Ak minister nezabojuje, znamená to, že hodil zdravotníctvo cez palubu. Mal by s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) rokovať a vysvetľovať," apeloval Raši.

V opačnom prípade štát začne nútiť poisťovne, aby znižovali platby poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Nevyhnutné je tiež podľa neho zvyšovať platy zdravotníkom, inak hrozí ich masívny odchod.

Poslanec Vladimír Baláž (Smer) je presvedčený, že k obmedzeniu základnej zdravotnej starostlivosti nedôjde. "My ale potrebujeme rozvíjať skríningové, preventívne programy, inovácie, ale to bez peňazí nepôjde," dodal Baláž.

01 - Modified: 2023-04-24 13:16:24 - Feat.: - Title: SaS povedie do volieb Sulík. Oznámil, kto bude na kandidátke druhý aj tretí 02 - Modified: 2023-01-26 10:55:53 - Feat.: - Title: Vláda v zdravotníctve zlyháva, trpieť budú pacienti, tvrdí Bittó Cigániková. Môže prísť k strate financií 03 - Modified: 2022-06-10 12:07:46 - Feat.: - Title: Bittó Cigániková podporuje financovanie novej nemocnice v Martine z plánu obnovy 04 - Modified: 2022-05-10 09:47:25 - Feat.: - Title: Cigániková nevie, či táto koalícia má zmysel: Mám to zrátané, partneri porušili koaličnú zmluvu 130-krát 05 - Modified: 2021-11-09 15:50:33 - Feat.: - Title: Bittó Cigániková: Potratový zákon ohrozuje zdravie žien,zastrašuje lekárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:33