StoryEditor

Premiér: Zajac je arogantný

07.04.2006, 00:00
Súčasná reforma slovenského zdravotníctva nepripúšťa alternatívu a lekári a zdravotné sestry by ju mali vydržať. "Aj keď je bolestivá," vyhlásil včera premiér Mikuláš Dzurinda po stretnutí so zamestnancami Nemocnice s poliklinikou v Bardejove.

Súčasná reforma slovenského zdravotníctva nepripúšťa alternatívu a lekári a zdravotné sestry by ju mali vydržať. "Aj keď je bolestivá," vyhlásil včera premiér Mikuláš Dzurinda po stretnutí so zamestnancami Nemocnice s poliklinikou v Bardejove. Premiér personálu nemocnice niekoľkokrát opakoval, že reforma zdravotníctva je vo svojej polovici. Zastal sa ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, ktorý bol podľa neho jediný, kto sa nebál pustiť do reformy v rezorte. "Aj keď sa mi nepáči jeho rétorika a mrzí ma spôsob komunikácie či nekomunikácie reformy, hoci je arogantný a chytil by som ho pod krk, pretože tak sa s ľuďmi nerozpráva, nevyhodím ho dva mesiace pred voľbami. Nie som predsa populista," vyhlásil. Zajac išiel podľa neho do reformy "ako buldog".
Stretnutie s bardejovskými zdravotníkmi sa občas zmenilo na predvolebný míting. Bardejovskú nemocnicu spolu s veľkokrtíšskou, ktoré sa pretransformovali na neziskové organizácie, označil Dzurinda za vzorové. Štrajk zdravotníkov je podľa premiéra výsledok dlhodobých problémov. "Nič nevybojuje pán Kollár! Kasa je zavretá. Hrá veľmi škaredú, nepoctivú hru, ktorá len poškodí zdravotníctvo," vyhlásil na margo šéfa Lekárskeho odborového združenia. Slovenské zdravotníctvo môže podľa Dzurindu dostávať viac financií, aj zo zdrojov EÚ, musí však byť podľa premiéra efektívnejšie. "Čo tým myslíte? Ja som dnes po 32 hodinách služby. O chvíľu bude platiť európska direktíva o 48-hodinovom pracovnom týždni. Aká teda efektivita?" opýtala sa premiéra šéfka odborov v bardejovskej nemocnici Renáta Švecová. Ďalší lekár z pléna dodal, že mesačne je v práci 400 hodín, za ktoré dostane 30-tisíc korún. "Nehovorme o priemernej mzde, ale o priemernej mesačnej hodinovej mzde," vyhlásil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:57