StoryEditor

Kiska vymenoval sudcov Ústavného súdu: Chcem vyjadriť nádej, že sa čakanie vyplatilo

14.12.2017, 08:55
Ústavný súd bude po takmer troch rokoch opäť v kompletnom zložení.

Prezident Andrej Kiska vymenoval troch sudcov Ústavného súdu Janu Laššákovú, Mojmíra Mamojku a Miroslava Duriša.

Ústavný súd bude po takmer troch rokoch opäť v kompletnom zložení.

"Je pravdou, že na moje rozhodnutie o vymenovaní ste čakali dlhšie. Chcem vyjadriť nádej, že sa to čakanie vyplatilo," povedal prezident.

Sudcom odkázal, že od dnešného dňa nesú veľkú zodpovednosť, pretože ústavný súd je považovaný za najváženejšiu autoritu.

Slávnostného aktu v Prezidentskom paláci sa okrem predsedu ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Róberta Madeja (Smer-SD) zúčastnila aj predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková.

„Ja to vítam, ja som aj pánu prezidentovi zaďakovala, že sa rozhodol tak, ako rozhodol, a vymenoval troch nových kolegov, ja ich vítam v mene svojom aj svojich kolegov, veľmi nám to pomôže, pretože tá situácia už bola veľmi patová, sudcovia už robili nadoraz,“ vysvetlila Macejková s tým, že desiati sudcovia rozhodli v tomto roku už 1980 vecí. „Sme rarita v rámci Európy,“ uviedla na margo takejto záťaže.

​Noví sudcovia podľa slov predsedníčky Ústavného súdu začnú s výkonom funkcie hneď nasledujúci deň. Budúcu stredu (20.12.) zasadne plénum Ústavného súdu, ktoré prijme dodatok k rozvrhu práce. Ním sa vytvoria štyri nové senáty, ktoré nahradia tri doterajšie, ozrejmila Macejková.

V rámci elektronického prideľovania spisov tiež predsedníčka urobí opatrenia, aby sťažnosti a návrhy už boli prideľované nie medzi desiatich, ale medzi 13 sudcov. Súd sa napokon postará o nové posily aj materiálne. „Čiže si myslím, že od stredy začnú naplno,“ doložila predsedníčka ÚS.

Menovaním trojice nových sudcov bol ukončený takmer tri roky trvajúci spor hlavy štátu s Národnou radou SR, kde mal Kiska vážne výhrady k odbornosti kandidátov zvolených v parlamente. O sťažnostiach nevymenovaných kandidátov opakovane rozhodoval Ústavný súd SR, stanovisko poskytla aj medzinárodná Benátska komisia.

Prvý senát Ústavného súdu rozhodol 6. decembra o sťažnostiach kandidátov tak, že hlave štátu prikázal vymenovať troch ústavných sudcov z celkom siedmich zvolených kandidátov. Prezident toto rozhodnutie v utorok (12.12.) ostro kritizoval, oznámil však, že vymenuje Laššákovú, Mamojku a Duriša. Na to reagoval súčasný predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) upozornením, že Laššáková a Mamojka nemôžu byť naraz vymenovaní, pretože boli dvoma kandidátmi zvolenými v roku 2015 na jedno uvoľnené sudcovské miesto.

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 03 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 04 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 05 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 11:08