StoryEditor

V druhom pilieri sa chystajú škrty

01.11.2006, 23:00
Pripravované zníženie odvodov do druhého piliera, o ktorom HN informovali ako prvé, už oficiálne potvrdil aj premiér Robert Fico. Uviedol, že súčasný pomer odvodov je tým najhorším, čo sa mohlo stať.

Pripravované zníženie odvodov do druhého piliera, o ktorom HN informovali ako prvé, už oficiálne potvrdil aj premiér Robert Fico. Uviedol, že súčasný pomer odvodov je tým najhorším, čo sa mohlo stať. Avizoval, že vláda by sa mala touto otázkou zaoberať na budúci rok. Minister financií Ján Počiatek túto informáciu potvrdiť nechcel. "O tejto téme sa bude ešte diskutovať a všetko sa bude analyzovať."
Podľa bývalého ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovíta Kaníka by to však znamenalo koniec dôchodkovej reformy. "Znížením odvodov do druhého piliera prídu občania o státisíce korún." Ak by sa odvody znížili z 9 na 6 percent, podľa prepočtov HN môže nadpriemerne zarábajúci človek po 35 rokoch sporenia prísť približne až o milión korún. Odborníci varujú, že tieto zmeny nevyriešia problémy dôchodkového systému, a naopak, spôsobia veľké škody. "Zvýšenie odvodov do prvého piliera by aj tak v konečnom dôsledku znamenalo nižšie dôchodky," tvrdí Kaník. Neriešenie problémov Sociálnej poisťovne, ktorá prvý pilier zastrešuje, bude mať totiž za následok narastanie deficitu v jej fondoch, čím sa dôchodkový systém stane neudržateľný. "Predseda vlády ako socialistický líder a obdivovateľ Fidela Castra a politiky Alexandra Lukašenka však nemôže nikdy pochopiť systém demokratického kapitalizmu - kto robí viac, aj viac zarába, alebo kto si na dôchodok viac nasporí, bude mať vyšší dôchodok," vyhlásil Kaník.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:30