StoryEditor

Smer sľúbil lekárom "masívne zvýšenie platov"

30.10.2006, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR
Bratislava -- Zdravotnícki pracovníci by sa od začiatku budúceho roka mali dočkať masívneho zvýšenia platov. Za prvé štyri mesiace roku 2007 by to malo byť na úrovni 30 percent. Lekárskemu odborovému zväzu to zaručil predseda parlamentu Pavol Paška a minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Informoval o tom predseda odborárov Marian Kollár.

Zdravotnícki pracovníci by sa od začiatku budúceho roka mali dočkať masívneho zvýšenia platov. To by mohlo dosiahnuť až 30 percent. Odborná komisia rezortu zdravotníctva však pracuje s viacerými možnosťami zvýšenia platov. Lekárskemu odborovému zväzu to zaručil predseda parlamentu Pavol Paška a minister zdravotníctva Ivan Valentovič (obaja Smer-SD).
Zvýšenie platov o 30 percent by znamenalo ročné zvýšenie nákladov v zdravotníctve zhruba o dve miliardy korún. Analytik Peter Pažitný z Health Policy Institute oponuje -- na splnenie sľubu bude potrebných až 5,7 miliardy. Na budúci rok sa pritom počíta so zvýšením platieb štátu za svojich poistencov predbežne na prvé štyri mesiace, čo by malo priniesť 2,1 miliardy. "Ak by skutočne došlo k plošnému zvýšeniu miezd zdravotníckych zamestnancov o 30 percent, znamenalo by to neplánovaný nápor na verejné financie, čo by sa odzrkadlilo v nesplnení Maastrichtského kritéria o výške deficitu verejných financií," varuje Pažitný.
Odborári po diskusii o zvyšovaní platov poprosili všetkých zdravotníckych pracovníkov, ktorí rozmýšľajú nad odchodom do zahraničia, alebo už vybavujú potrebné formality, aby prehodnotili svoje rozhodnutie. Podľa predseda odborárov Mariana Kollára dal Paška aj záruku, že tieto peniaze budú priamo určené na platy, takže nemocnice ich nebudú môcť použiť na niečo iné. "Ak by sa tak nestalo, budeme tými, kto toto naplnenie bude vyžadovať aj inými prostriedkami."
Súčasná situácia na Slovensku v oblasti zdravotníctva je podľa Kollára katastrofálna. Len tento rok odišlo za lepšími pracovnými podmienkami do Čiech približne 280 lekárov. "Dovoľujeme si tvrdiť, že ak by minister zdravotníctva trval na dodržiavaní minimálneho personálneho normatívu vo všetkých našich nemocniciach, museli by sme zavrieť aspoň tretinu z nich," tvrdí Kollár.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 22:30