TASR - Pavol Zachar
StoryEditor

Sestry kritizujú Druckera: Jeho opatrenia sú len kozmetické úpravy

15.12.2017, 10:03
Autor:
TASRTASR
Podľa komory sestier by mohol byť minister zdravotníctva razantnejší.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) by mohol byť pri riešení problémov sestier aktívnejší a púšťať sa aj do iných než "kozmetických úprav". Tvrdí to sesterská komora. Od Druckera čakala, že vo svojich rozhodnutiach bude odvážnejší. Váži si ho však aspoň o snahu vyhovieť jej a zapájať ju do projektov rezortu.

"V tomto roku však neprišiel s dlhoočakávanými kľúčovými opatreniami, ktoré by systémovo riešili slovenské zdravotníctvo, napríklad akútny nedostatok sestier," povedala v piatok na tlačovej konferencii prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová. SKSaPA zastupuje takmer 40-tisíc sestier a pôrodných asistentiek.

Zlé ohodnotenie

Situácia s počtom sestier na Slovensku nie je totiž podľa komory stabilná. Upozorňuje na chýbajúce motivačné faktory pre zlepšenie podmienok sestier a pôrodných asistentiek. "Sú unavené a slabo ohodnotené," zdôraznila Lazorová. Ich mzda podľa nej nedosahuje ani priemernú mzdu v národnom hospodárstve. "Takže sestry zrejme naďalej budú odchádzať za lepšími pracovnými podmienkami do zahraničia," povedala Lazorová.

Komora je tiež sklamaná z toho, že rezort nepodporuje zamestnávanie sestier tak, ako požadovala. SKSaPA volala po flexibilnejších možnostiach práce pre tie sestry, ktoré z rodinných, zdravotných či iných dôvodov nemôžu pracovať na plný úväzok.

Malé zmeny

SKSaPA však Druckera aj chváli. "Dostali sme priestor participovať na projektoch ministerstva zdravotníctva, a to si vážime," zdôraznila Lazorová. Vzťahy s ministerstvom sú podľa nej lepšie ako po minulé roky. To však ale podľa nej neznamená, že na rezort nebudú mať požiadavky ako doteraz.

Komora chváli aj zriadenie postu takzvanej ministerskej sestry v MZ SR. Želá si však, aby mala väčšie kompetencie, "ošetrovateľstvo totiž musí napredovať". "Ministerská sestra je v rezorte malým pánom na to, aby ošetrovateľstvo posunula vpred," zdôraznila Lazorová.

Pozitívne kroky

Sestry pozitívne hodnotia i to, že minister sa snažil spraviť poriadok v kompetenciách sestier a pôrodných asistentiek, že zavádza do praxe pozíciu sestry s pokročilou praxou, či podporil optimalizáciu odborných špecializácií v ošetrovateľstve.

Schvaľujú i Druckerovu snahu nájsť finančné zdroje v systéme schváleného rozpočtu cez lepšiu efektivitu nemocníc, spotreby liekov či efektívneho fungovania záchraniek. "No prínos týchto ušetrených peňazí však zatiaľ nevidíme," uviedla Lazorová.

Priority do nového roku

Prioritou SKSaPA v novom roku je presadzovať riešenie nedostatku sestier v systéme. Tiež budú tlačiť na prijatie opatrení, ktorými sa podarí zjednodušiť vedenie zdravotnej dokumentácie. Požaduje zaviesť elektronickú ošetrovateľskú dokumentáciu a zabezpečiť dostatok výpočtovej techniky nato, aby sestry netrávili neúmerný čas ručným písaním zdravotných záznamov.

Komora naďalej bude trvať na úprave miezd na základe odpracovaných rokov a zvýšení základných koeficientov pre výpočet mzdy všetkých sestier bez ohľadu na to, kde pracujú.

01 - Modified: 2024-04-18 04:41:22 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky u lekára. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 02 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Identifikácia zdravotníckych pomôcok UDI – časté chyby pri implementácii 04 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 05 - Modified: 2024-04-16 07:15:46 - Feat.: - Title: Analytici odhalili dôvody vyššej úmrtnosti Sloveniek na karcinóm prsníka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 08:58