StoryEditor

Koalícia aj opozícia bez väčšiny

26.12.2004, 23:00
Počas celého uplynulého roka dochádzalo v slovenskom parlamente k pohybom, hoci už neboli také dramatické, ako tie z predchádzajúceho obdobia. Začiatkom roka sa aj formálne dokončil odchod skupiny poslancov, vedených Ivanom Šimkom.

Aj v tomto roku došlo v slovenskom parlamente k pohybom, hoci už neboli také dramatické, ako tie z predchádzajúceho obdobia. Začiatkom roka sa aj formálne dokončil odchod skupiny poslancov, vedených Ivanom Šimkom - ministerstvo vnútra zaregistrovalo ich vlastný politický subjekt Slobodné fórum Vládna koalícia, ktorá začínala s podporou 78 hlasov a v roku 2003 prišla o podporu Roberta Nemcsicsa, Antona Danka a Branislava Opaterného z ANO, sa tým stala definitívne menšinovým zoskupením. Vláda sa mohla oficiálne opierať len o 68 hlasov koaličných poslancov.

Šimkova anabáza
Ešte začiatkom roka lídri Slobodného fóra deklarovali, že budú konštruktívnou opozíciou, ktorá trvá na plnení vládneho programu. K zmene postojov došlo po prekvapujúcom zvolení Zuzany Martinákovej za predsedníčku - dovtedajšieho favorita Šimka predbehla o jeden hlas. V priebehu roka Slobodné fórum postupne pritvrdzovalo rétoriku a postupne sa posúvalo bližšie k opozícii. Prejavilo sa to postojom ku všetkým dôležitým reformným zákonom. Spor vo vnútri strany v novembri vyústil do Šimkovho odchodu späť ku koalícii. Oznámil, že bude podporovať KDH - hnutie, ktoré v roku 1990 spoluzakladal.

Rušno medzi klubmi
Miernejšie otrasy zažila ANO - pre spor o obsadenie kandidátky vo voľbách do Európskeho parlamentu z nej vystúpil Ján Banáš, ktorý však na jeseň posilnil poslanecký klub SDKÚ. Do ANO, naopak, vstúpil Jozef Elsner, exčlen ĽS-HZDS. S koalíciou trvale spolupracujú jej dvaja bývalí členovia - nezávislí Danko a Nemcsics, ale aj Zuzana Plháková. V prípade posledných dvoch sa hovorí o možnosti ich vstupu do poslaneckého klubu SDKÚ. Koalícia teda môže reálne rátať so 73 hlasmi - čo však je stále menšina.

Kľúčových sedem nezávislých
Reálnu väčšinu však nemá ani opozícia. ĽS-HZDS, Smer, KSS a Slobodné fórum disponujú len 66 hlasmi, k nim môže prirátať aj podporu nezávislých Ivana Hoptu (ex-KSS), Vojtecha Tkáča a Rudolfa Žiaka (ex-ĽÚ), ktorí spravidla hlasujú proti vládnym návrhom.
Kľúčovým hráčom v parlamente sa tak stala skupina siedmich nezávislých poslancov, ktorí vlani odišli z ĽS-HZDS, k nim sa pridáva aj Herman Arvay, bývalý člen KSS. Počas takmer celého roka prenikali na verejnosť informácie o rokovaniach, ktoré s väčšinou z nich viedol predseda vlády Mikuláš Dzurinda s cieľom získať pre kabinet podporu. Hoci diskusie nevyústili do podpísania žiadnej dohody, väčšina nezávislých podporila šesť noriem, zakladajúcich reformu zdravotníctva aj návrh štátneho rozpočtu. Odmietli tiež podporiť návrh na odvolanie ministra práce Ľudovíta Kaníka.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:14