StoryEditor

Školákov pustia do múzeí zadarmo

29.10.2006, 23:00

Zbierky starých mincí či historických zbraní, skanzeny, hrady a zámky, si môžu každý prvý piatok v mesiaci pozrieť školáci zadarmo. Organizované skupiny žiakov základných a stredných škôl budú mať voľný vstup do vyše troch desiatok galérií a múzeí, ktoré spravuje ministerstvo kultúry. Projekt šéfa rezortu Mareka Maďariča odštartuje naostro v piatok 1. decembra. "Nejde však o náhradu kultúrnych poukazov," zdôrazňuje minister.
Projekt jeho predchodcu Františka Tótha totiž dostane po roku fungovania červenú. Zostávajúce kultúrne poukazy v celkovej hodnote 200 Sk musia školáci použiť do 15. novembra. Inštitúcie, ktoré chcú, aby im ministerstvo kultúry poukazy preplatilo, musia do konca novembra nahlásiť návštevnosť.
Za rozhodnutím zastaviť na rok vydávanie poukazov netreba podľa Maďariča hľadať politikum. "Projekt bol spustený narýchlo, treba ho zlepšiť." Distribúciu kultúrnych poukazov by mala v budúcnosti zabezpečovať externá firma -- ministerstvo vypíše výberové konanie. Na poukazy by mohli prispievať aj mestá a rodičia. Maďarič chce obmedziť aj použitie kultúrnych poukazov -- budú platiť v galériách, múzeách a divadlách. "Nevidím dôvod podporovať návštevu amerických či iných zahraničných filmov." Školáci totiž platili poukazmi aj za lístok do kina.
Kultúrne poukazy sa použili nie na aktivity vzdelávacieho, ale zábavného charakteru -- zhodnotil šéf Slovenského národného múzea Pavol Maráky. Jeho kolegyni zo Slovenskej národnej galérie Kataríne Bajcúrovej prekážala 50-korunová hodnota jedného poukazu, ktorá bola často vyššia ako cena žiackeho lístka. Naopak, učitelia projekt bývalej vlády chvália. "Mali sme tu detskú operu, boli sme na Spišskom hrade," reagoval zástupca riaditeľa základnej školy v Zuberci Miroslav Kovaľ. Najviac -- 30 percent z doteraz použitých poukazov -- sa uplatnilo v Bratislavskom kraji.

Kultúrne poukazy v číslach
-- do projektu sa zapojilo 2 874 základných a stredných škôl (z vyše 3 400) a 449 galérií, múzeí, divadiel, či kín
-- vydaných bolo 902 236 poukazov za viac ako 180 miliónov Sk
-- do 25. októbra školáci použili 316 392 poukazov za vyše 63 miliónov Sk
Zdroj: MK SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 13:39