StoryEditor

Elsner sa bráni, podá trestné oznámenie

16.01.2006, 23:00
V kauze videonahrávky, kde sa predseda ANO Pavol Rusko rozpráva o finančnej zálohe s poslancom Jozefom Elsnerom, sa objavujú nové skutočnosti. Elsner nielenže odmieta akékoľvek podozrenia z korupcie, ale prechádza do protiofenzívy. Už v najbližších dňoch sa plánuje v súvislosti s medializovanou nahrávkou obrátiť sa na Úrad špeciálnej prokuratúry.

V kauze videonahrávky, kde sa predseda ANO Pavol Rusko rozpráva o finančnej zálohe s poslancom Jozefom Elsnerom, sa objavujú nové skutočnosti. Elsner nielenže odmieta akékoľvek podozrenia z korupcie, ale prechádza do protiofenzívy. Už v najbližších dňoch sa plánuje v súvislosti s medializovanou nahrávkou obrátiť sa na Úrad špeciálnej prokuratúry. "Podanie sa bude týkať vážnych trestných činov voči mojej osobe," spresňuje Elsner.
Asistent v akcii
Na zverejnenej nahrávke sa Rusko pýtal na okolnosti finančnej ponuky pre Elsnera (malo ísť o desiatky miliónov - pozn. red). V tom čase pritom poslanec zvažoval, či zostane pri Ruskovi alebo sa pridá k bývalým členom ANO okolo Ľubomíra Lintnera. Zatiaľ nie je jasné, kto mal Elsnerovi peniaze ponúknuť. "Vylučujem, že by som dostal akékoľvek finančné ponuky z prostredia koalície," tvrdí poslanec. Podľa neho by bolo nelogické a zvrátené, aby najskôr dobrovoľne prešiel z opozície ku koalícii a potom zase späť do opozície.
Zo záznamu ďalej vyplýva, že do celého prípadu mal byť zaangažovaný aj Elsnerov bývalý asistent Peter Matyšák. V rozhovore síce nie je priamo menovaný, je spomínaný len ako asistent, prostredníctvom ktorého mala byť daná ponuka. Elsner včera pre HN povedal, že počas jeho dovolenky v Grécku sa Matyšák bez jeho vedomia niekoľkokrát stretol s Ruskom. O čom s ním hovoril, Elsner zatiaľ odmietol spresniť. "Dozviete sa to po mojej výpovedi u vyšetrovateľa. Budete však veľmi prekvapení." Matyšák sa k celej kauze odmietol vyjadriť. Vzápätí však dodal, že len plnil príkazy svojho šéfa.
(Ne)pravá nahrávka
Elsner tvrdí, že nahrávka, ktorú Rusko odovzdal polícii, môže byť zmanipulovaná. Plánuje preto požiadať o potvrdenie jej pravosti. Polícia podľa našich informácií zatiaľ ešte nemá oficiálne potvrdené, či je videonahrávka Ruska s Elsnerom autentická. "Na 99 percent to tak však bude," povedal pre HN vysokopostavený zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní.
Už pred časom Generálna prokuratúra potvrdila pravosť záznamu rozhovoru šéfa ANO s poslankyňou Ivetou Henzélyovou. Rusko sa k celému prípadu nechcel vyjadrovať. Cez svoju hovorkyňu iba odkázal: Mal som v úmysle ukázať vážne podozrenia. Všetko má teraz v rukách polícia, nemám v úmysle komplikovať vyšetrovanie.
Politici sú zdržanliví
Kauzami údajného kupovania poslancov sa pravdepodobne ani tentoraz nebude zaoberať Koaličná rada. Tá podľa šéfa poslaneckého klubu SMK Gyulu Bárdosa nemá žiadne kompetencie na riešenie tohto problému. "Najlepšie by bolo, keby všetci aktéri nahrávok opustili parlament." Situáciu okolo Elsnera nebude riešiť ani poslanecký klub ANO, do ktorého patrí. "Od pána poslanca som dostal ubezpečenie, že pôjde vypovedať všetky skutočnosti okolo jeho nahrávky pred orgány činné v trestnom konaní," skonštatoval šéf klubu Ľubomír Lintner.

Čo odznelo v Ruskových videonahrávkach
- Rusko vz. Elsner (prvá časť nahrávky):
Rusko pripomína Elsnerovi, že deň pred tým sa ho pýtal na zálohu. Elsner hovorí, že mu niekto oznámil, "že sa so mnou budú rozprávať, tak som predpokladal, že snáď povedia koľko." Vzápätí povedal: "Som myslel, že si porovnám."
- Rusko vz. Elsner (druhá časť nahrávky): Rusko spomína sumu niekoľko desiatok miliónov korún, ktorú mali "oni" ponúknuť Elsnerovi. Ten však tvrdí, že to povedal asistent, a nie on.
- Rusko vz. Henzélyová: Poslankyňa hovorí Ruskovi, že pred septembrovou schôdzou NR SR dostala "cez našich" ponuku na rekonštrukciu domu. "Sľubovali mi hory-doly. Naozaj, boli za mnou."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 00:11