StoryEditor

Zajac dostal žiadosť o odvolanie Potičného

Rektor Univerzity Komenského v Bratislave František Gahér žiada ministra zdravotníctva, aby odvolal riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Valeriána Potičného. Stotožňuje sa so stanoviskom akademického senátu lekárskej fakulty, ktorý pobúrili slová Potičného o zrušení troch kliník.
Rektor Univerzity Komenského v Bratislave František Gahér žiada ministra zdravotníctva, aby odvolal riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Valeriána Potičného. Stotožňuje sa so stanoviskom akademického senátu lekárskej fakulty, ktorý pobúrili slová Potičného o zrušení troch kliník. Dôvod? Lekári tam odmietli slúžiť pohotovosti nad rámec zákona. "Spôsob, akým vedie a rozhoduje o nemocnici, v ktorej vyučujeme stovky študentov medicíny, je útokom na lekársku fakultu aj na akademické práva a slobody. Tieto tri kliniky sú vlajkové lode fakulty, bez ktorých by bola vážne ohrozená výučba študentov," zdôraznil Gahér. Protest proti spôsobom vedenia nemocnice poslal aj premiérovi Mikulášovi Dzurindovi a ministrovi školstva Lászlóovi Szigetimu.

Potičný nevie o probléme
Podľa akademického senátu osud troch kliník Potičný nekonzultoval s fakultou, čím porušuje zákon o vysokých školách a zmluvy s univerzitou. Potičný sa bráni - všetko, čo sa deje v našej nemocnici, je v súlade so zákonom. "Ak má pán Gahér pocit, že došlo k porušeniu zmluvy, nech povie presne, v ktorej časti a akým spôsobom." Prednostovia a primári kliník, od ktorých Potičný žiadal zabezpečenie pohotovostí počas štrajku lekárov, sú zamestnanci univerzity. "Nie je v kompetencii prednostov, lekárskej fakulty ani univerzity zabezpečovať pohotovosť. Je to povinnosť manažmentu nemocnice. My platíme za výučbu študentov nemocnici a v tomto roku by to malo byť 200 miliónov korún. Ak by zrušil podstatné tri kliniky, kam ich pošleme?" dodal Gahér.

Nič ešte nedostali
Gahér tvrdí, že Potičný avizoval zrušenie troch kliník, no po stretnutí s ministrom zdravotníctva Rudolfom Zajacom svoje vyjadrenia zmiernil a hovoril len o ich pozastavení. "Doteraz sme žiadne písomné stanovisko nedostali," povedal Gahér. "Školskí zamestnanci aj po uplynulé roky zabezpečovali pohotovostné služby. Ak to ďalej nehodlajú robiť, musíme to riešiť. Je to však naša vnútorná otázka," povedal Potičný. Zdôraznil, že ak by došlo k obmedzeniu alebo inej organizácii práce na spoločných pracoviskách, rektora aj dekana by informovali. Zatiaľ k zmenám nedošlo a pohotovostné služby sú zabezpečené na 95 percentách oddelení a kliník.
Podľa Mariána Kollára z Lekárskeho odborového združenia sú so zabezpečením pohotovostí počas štrajku problémy: uplynulý víkend nebola plne zabezpečená pohotovosť na centrálnom príjme v nemocnici v Petržalke. Niektoré oddelenia slúžia dobrovoľne, iné rokujú, ďalšie slúžia na tzv. príkazné zmluvy. Minister Zajac sa zatiaľ k žiadosti o odvolanie Potičného nevyjadril. Najskôr si ju chce preskúmať. "Ja by som však nikdy nenapísal rektorovi, koho má vo svojom rezorte alebo na svojej univerzite riešiť," podotkol Zajac.

Počet zdravotníkov a lôžok na 100 tisíc obyvateľov (r. 2004):
 

lekári

zdravotníci

lôžka

Slovensko 305 670 723
Nemecko 303 817 829
Česko 329 924 855
Veľká Británia 344 565 421
Nórsko 331 1231 434
Zdroj: UK Bratislava
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:12