StoryEditor

O presune odvodov sa rozhodne do marca

11.01.2006, 23:00
Najneskôr začiatkom marca by sa mala vláda rozhodnúť, či chce presunúť platenie odvodov na daňové úrady. Po včerajšom rokovaní vlády to uviedol minister financií Ivan Mikloš. Dovtedy však musí špeciálne vytvorená pracovná skupina urobiť analýzu výhod a nevýhod ako aj dopadov na všetky príjmové skupiny.

Najneskôr začiatkom marca by sa mala vláda rozhodnúť, či chce presunúť platenie odvodov na daňové úrady. Po včerajšom rokovaní vlády to uviedol minister financií Ivan Mikloš. Dovtedy však musí špeciálne vytvorená pracovná skupina urobiť analýzu výhod a nevýhod, ako aj dosahov na všetky príjmové skupiny.
Najväčším problémom je podľa ministerky práce Ivety Radičovej zjednotenie vymeriavacích základov. Ministerka má zatiaľ pripravené tri alternatívy zjednotenia. Zatiaľ však nechce spresniť, aké riešenia sú v hre. "Rozhodneme sa podľa toho, čo to bude znamenať hlavne pre najnižšie príjmové skupiny a strednú triedu," skonštatovala Radičová. Pravdepodobne sa však rozhodne medzi alternatívami súčasný vymeriavací základ s horným stropom alebo bez neho. Ak by sa však vzorom stal dnešný daňový základ, išlo by o najradikálnejšiu zmenu. "Museli by sme zvažovať, aké percento budú tvoriť odvody. Podľa hlavného ekonóma ING Bank Jána Tótha by sa však v každom prípade mal zachovať maximálny vymeriavací základ, aby sa zabránilo zneužívaniu systému.
Rezort práce by mal predložiť ministerstvu financií svoju analýzu už aj s alternatívami vymeriavacieho základu a vyčíslenými dosahmi do konca týždňa, najneskôr však do konca januára.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 03:39