StoryEditor

Fedor Flašík: Aj lož sa môže stať pravdou

21.02.2006, 23:00

Očakávate konfrontačnú predvolebnú kampaň?
- Vo vizuálnej forme bude skôr umiernená. Tvrdšia a konfrontačnejšia bude v diskusných televíznych reláciách.
Budú dvaja najväčší rivali Smer a SDKÚ vyťahovať aj rôzne aféry a vzájomné očierňovanie?
- Nedá sa povedať, že existujú dvaja hlavní rivali. Súboj bude prebiehať v niekoľkých rovinách. Závisí od taktiky strán, koľko rovín otvoria. Som presvedčený, že SDKÚ začala prostredníctvom Zmluvy o výhrade svedomia útok na voličov Slobodného fóra. Ďalší front má otvorený so Smerom a tretí, do ktorého bola vtiahnutá a bude musieť odpovedať, je KDH. Nebude to teda len boja ľavice a pravice. Ľudia takéto rozdelenie síl nevnímajú. Aj v Európe už dnes existujú len dobré a zlé riešenia.
Môžeme v tomto boji očakávať aj škandalizáciu politických súperov?
- Asi áno. Politici musia byť pripravení, že dôjde k vzájomnej diskreditácii a použijú sa najšpinavšie metódy. Mnohým ide o veľa. Musia teda rátať aj s tým, že stokrát povedaná lož sa stane pravdou. Ak sa táto metóda využije tesne pred voľbami v nejakej televíznej relácii, obrana proti nej je veľmi ťažká pre krátkosť času a priestoru. Takáto lož sa dá len veľmi ťažko vyvrátiť.
Takáto taktika je vraj veľmi účinná, ak sa použije pár dní pred voľbami. Využije ju niekto?
- Nevylučujem to. Volebné štáby ju poznajú. Po voľbách je už stranám jedno, či ich niekto zažaluje.
Podľa analytikov sa bude Smer snažiť mobilizovať voličov, naopak, SDKÚ bude vyhovovať nízka volebná účasť. Aféry a kauzy ľudí ešte viac znechutia a voliť nepôjdu. To asi Smeru vyhovovať nebude?
- Súčasnej politickej garnitúre sa už podarilo ľudí dostatočne znechutiť. Nedôvera je absolútne alarmujúca. Je v záujme všetkých politických strán, aby bola účasť čo najvyššia. Pripúšťam, že SDKÚ môže s nízkou volebnou účasťou kalkulovať, môže sa prerátať.
V minulých voľbách ste robili kampaň pre Smer. Dodnes si pamätáme vaše bilbordy s topánkami, ktoré porovnávali Mečiara s Dzurindom a vytvárali priestor pre Fica. Hovorí sa, že ste to prepálili. Uvidíme podobné motívy aj teraz, alebo sa toho strany vyvarujú?
- To sú len reči. Nemyslím si, že to uškodilo. Sú to názory tzv. politológov. Aj po rokoch som presvedčený, že to bolo dobré a nebolo to len moje, ale kolektívne rozhodnutie. Kampaň je vždy kolektívne rozhodnutie a musí byť odobrená politickým vedením strany. Neočakávam, že sa niečo podobné objaví znovu. Nedá sa dvakrát stúpiť do tej istej rieky a bol by to úplný nezmysel. Robil som štyri kampane pre rôzne strany a každá bola iná. Dnes je iná doba, Smer je už etablovaná strana, je lídrom opozície. To sú benefity, ktoré vtedy neboli. Potrebovali sme zaujať inak ako klasicky.
Dá sa odhadnúť, čo strany vytiahnu tentoraz?
- SDKÚ svoje posolstvo, s ktorým chcela ísť do volieb, odhalila už vo voľbách do VÚC. Pri voľbe župana v Bratislave sa snažili nezávislého kandidáta, ktorý mal podporu Smeru, vykresliť ako červenú hrozbu. Ukázalo sa, že to nepomohlo ani v pravicovej Bratislave. Aj napriek tomu sa budú snažiť poukazovať na Smer ako na hrozbu.
Z vašich vyjadrení cítiť náklonnosť k Smeru. Budete mu radiť ako robiť kampaň?
- Nie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:40