StoryEditor

Slovenský rozhlas chce riadiť dramaturg STV

10.06.2005, 00:00
Voľba nového generálneho riaditeľa Slovenského rozhlasu (SRo) by mala byť vyhlásená najneskôr 8. júla. V kuloároch už padlo niekoľko mien- oficiálne svoju kandidatúru na post šéfa rozhlasu potvrdil iba dramaturg televíznej Dvojky a spoluzakladateľ Rádia Twist Ľuboš Machaj.

Voľba nového generálneho riaditeľa Slovenského rozhlasu (SRo) by mala byť vyhlásená najneskôr 8. júla. V kuloároch už padlo niekoľko mien - oficiálne svoju kandidatúru na post šéfa rozhlasu potvrdil iba dramaturg televíznej Dvojky a spoluzakladateľ Rádia Twist Ľuboš Machaj. Čo môže rozhodnúť? Väčšina členov Rozhlasovej rady sa bude zaujímať najmä o predstavu ekonomickej stabilizácie rozhlasu. Kandidátov bude voliť 15-členná rada v tajnom hlasovaní na základe verejného vypočutia v dvojkolovej voľbe. Presvedčiť musia kandidáti aspoň dve tretiny členov. "Predložím tri varianty ekonomického ozdravenia rozhlasu. Nie je vylúčená ani optimalizácia vysielacích okruhov a zamestnancov," naznačil pre HN Machaj.

Ten, kto odstráni dlhy
"Rozhodovať bude kvalita predloženého projektu, nie meno kandidáta," hovorí člen rady Vladimír Talian. Podľa neho je rozhlas v ekonomickej kríze - potenciálne úspešný projekt musí tejto situácii predísť. To isté zdôrazňuje aj Talianova kolegyňa - Mária Hlucháňová. Poukazuje pritom na opakované finančné problémy, ktoré musia pokrývať štátne dotácie. Podľa nej sa nedá čakať na nový, efektívnejší model výberu koncesionárskych poplatkov (nový zákon o koncesionárskych poplatkoch - pozn. red.) či peniaze od štátu. Šéf Rozhlasovej rady Michal Dzurjanin pripomína - kritériá neboli stanovené a zostáva iba na kandidátoch, čo budú chcieť meniť. Pripomeňme, že SRo dosiahol za prvý štvrťrok tohto roka schodok 89 miliónov Sk.

Otázniky nad Rezníkom
V hre o post šéfa rozhlasu naďalej zostáva aj súčasný generálny riaditeľ SRo Jaroslav Rezník. "Ešte nie som rozhodnutý," reagoval pre HN. Zároveň vylúčil, že by jeho váhanie súviselo s nejasnosťami okolo výkladu zákona, ktorý platí od januára 2004. "Podľa neho nebol zvolený žiaden riaditeľ." To by znamenalo, že by Rezník mohol kandidovať, aj keď má za sebou už dve štvorročné obdobia vo funkcii šéfa tejto verejnoprávnej inštitúcie. S takouto interpretáciou však nesúhlasia Talian a Hlucháňová. Podľa nich sa Rezník môže uchádzať o funkciu najskôr o päť rokov - toľko bude totiž trvať ďalšie funkčné obdobie nového riaditeľa. Ústavný právnik Peter Kresák však upozorňuje - funkčné obdobie dnešného riaditeľa by sa malo posudzovať ešte podľa predchádzajúceho zákona z roku 1991. V praxi by to malo znamenať, že Rezník stojí spolu s ostatnými kandidátmi na rovnakej štartovacej čiare.

Ďalší záujemcovia
Spomedzi ďalších potenciálnych uchádzačov rezonuje v kuloároch aj meno výkonného riaditeľa Rádia Expres Tibora Búzu. Ten to označil za klebetu - v tejto chvíli je to vylúčené. Konkrétne ambície v tejto súvislosti poprel aj humorista a režisér Oliver Andrássy. Trochu v inej situácii sa nachádza poslanec NR SR za ANO Ľubomír Lintner. "Neskrývam, že som nad tým uvažoval. Ale moja analýza nasvedčuje, že členovia rady nie sú príliš naklonení zvoliť na tento post poslanca." Istý záujem dokonca pripustil aj hovorca rezortu zdravotníctva Karol Farkašovský - všetko ukáže čas, podmienky a kritériá. Do úvahy ešte údajne prichádzajú vedúci zahraničného vysielania SRo Ladislav Kubiš či bývalý šéfredaktor Slobodnej Európy Daniel Bútora.

História riaditeľov SRo:
Vasil Bejda - nastúpil ešte pred novembrom 1989
Vladimír Štefko - 15. január 1990 - 4. november 1994
Ján Tužinský - krátko po parlamentných voľbách bola zvolená nová Rozhlasová rada. Hneď na svojom prvom rokovaní navrhla odvolať z funkcie ústredného riaditeľa SRo Vladimíra Štefka. V kresle ho vystriedal poslanec za HZDS - zvolený bol na nočnej schôdzi parlamentu z 3. na 4. novembra 1994.
Jaroslav Rezník - bývalý riaditeľ košického štúdia SRo, NR SR ho zvolila do čela verejnoprávnej inštitúcie 8. októbra 1997.

01 - Modified: 2003-01-13 21:09:55 - Feat.: 0 - Title: Slovenská architektúra nejestvuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 12:10