TV Noviny
StoryEditor

Nedeľná diskusia poslancov aj o nahrávke či reformách. Ostrú kritiku zožal aj Matovič

31.10.2021, 13:36
Autor:
redred
V nedeľnej relácií Na telo diskutovali poslanci o Sulíkovom ranči aj reformách. Poslanec Hlasu Matúš Šutaj Eštok ostro skritizoval Matovičovo vyjadrenie k zdravotníctvu.

Moderátor Michal Kovačič pozval do relácie Na telo predsedníčku zdravotníckeho výboru Janu Bittó Cigánikovú (SaS), predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša a poslanca Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD).

Únik nahrávky 

Prvou témou v debate bola nahrávka z poľovníckej chaty, kde figuroval napríklad Robert Fico aj Robert Kaliňák.

Matúš Šutaj Eštok konštatuje, že nie je vhodné komentovať osobné rozhovory. "Každý právnik vám povie, že človek má právo na obhajobu. Dnes nemám dôvod obhajovať Kaliňáka ani Fica. Ako človek, ktorý si ctí demokraciu, si myslím, že nie je vhodné zasahovať do súkromia." 

​Michal Šipoš sa k téme nahrávky vyjadril: "Tie nahrávky boli získané legálne, no s únikom nahrávok nesúhlasím." Podobné prípady opisuje v prípade Gábora Grendela či Daniela Lipšica. "Polícia bude riešiť, odkiaľ nahrávky prišli," dodáva. 

Nahrávky vznikli primárne pre podozrenie z pytliactva. Jana Bittó Cigániková považuje únik nahrávky na verejnosť za chybu. Zároveň dodáva, že je dobré, že nahrávka vznikla. Nevie si predstaviť, čo mali robiť tí, ktorí nahrávku vytvorili. Ako inak mali konať, keď videli bývalé politické špičky v takejto situácii. 

V nahrávke odznelo aj to, že Robert Fico nenahlásil 50-tisícovu krádež. Poslanec Hlasu pripisuje tento výrok ku "krčmovým rečiam": "Keď chceme riešiť nejaké ´krčmové reči´ tak to riešme. On (Fico) sa chvastá, že toľko peňazí mal. My sa bavíme o nejakých minciach Fica, no dnes majú ľudia úplne iné starosti."

Sulíkov ranč 

Moderátor zameral diskusiu na názory ohľadom Sulíkového ranču v Austrálii. Matúš Šutaj Eštok prirovnáva tieto informácie k prípadu Petra Pellegriniho. Ten si kúpil byt na hypotéku a podľa jeho slov sa to v médiách riešilo dva týždne.

Predsedníčka výboru sa zastala ministra hospodárstva: "Sulík nechce v prípade povedať jediné, s kým ranč vlastní. Z dôvodu, že nikto tie osoby nepozná." Jana Bittó Cigániková Šutajov názor považuje za úbohý, pretože je podľa nej nekorektné porovnávať Pellegriniho a Sulíka. 

​Poslanec Hlasu Šutaj Eštok v priebehu diskusie opäť zdôrazňuje jeho názor k nahrávke. Vysvetľuje, že neobhajuje ani opozíciu ani samotného Fica. Zameriava sa jedine na obranu právneho štátu a demokracie. Na tento výrok oponuje predseda OĽaNO, podľa ktorého nahrávka nezverejňuje len tak nejakých obyčajných ľudí. 

Relácia priniesla výsledky exkluzívneho prieskumu agentúry FOCUS o aktuálnych preferenciách politických zoskupení. Na prvom mieste zostáva Hlas-SD, druhý je Smer-SD a tretí SaS. Strana Obyčajných pre zatiaľ vykazuje 8 percent. Všetky štyri strany od mesiaca september poukazujú na navýšenie preferencii. 

Len o jeden deň 

K téme interrupcii a novele zákona moderátor prvého oslovil Michala Šipoš, ktorý návrh podporuje. "Návrh sa zameriava na 13. zásadných bodov. Žena sa v konečnom dôsledku rozhodne. Len chceme, aby mala na rozhodnutie o jeden deň navyše." konštatuje svoje rozhodnutie. 

Bittó Cigániková opravuje Šipoša, ktorý zmienil vo výpovedi pojem "dieťatko": "Nejde o dieťatko, ide o embrio. Politici nemajú rozkazovať ženám." 

Na to jej odpovedá znova Michal Šipoš: "Nikomu nič nerozkazujeme. Je to len 48-hodinová lehota na rozhodnutie. My chceme aby mala o jeden deň navyše. Potom sa rozhodne slobodne." 

Šutaj Eštok hovorí, že teraz, keď majú politici aj ľudia iné starosti ako napríklad zdražovanie energií, riešia sa potraty a legalizácia prostitúcie. "Ľudí toto absolútne netrápi. Riešte ceny energií a potravín," poznamenáva poslanec Hlasu. 

Priaznivá reforma nemocníc 

Moderátor relácie predostrel video, kde Igor Matovič kritizuje Vladimíra Lengvarského. Šípoš reaguje na túto informáciu tak, že mu prekáža komunikácia, nie obsah reformy zdravotníctva. "Igor Matovič tiež vyčíta komunikáciu. Preto Kollár chodí, vyzvedá a hovorí, že sa niektorá nemocnica ide rušiť." 

Bittó Cigániková hodnotí reformu pozitívne: "Reforma je ďaleko lepšia ako v minulosti. Je viac času diskutovať a vyjednávať s nemocnicami. Občan si má byť istý zdravotnou starostlivosťou. Minister Lengvarský berie vážne Matovičovu kritiku." 

Šutaj Eštok komentuje vystúpenie Igora Matoviča veľmi ofenzívne: "Tento človek (Igor Matovič), ktorý rozbil celú pandémiu, sa ide vyjadrovať k zdravotníctvu. Igor Matovič má drzosť vyťahovať Mareka Krajčího (bývalého ministra zdravotníctva) a vyjadrovať sa."

Podľa predsedu Obyčajných o zámene bývalého a momentálneho ministra zdravotníctva netreba špekulovať. 

01 - Modified: 2021-10-19 15:05:32 - Feat.: 0 - Title: Akékoľvek lehoty na interrupciu sú nezmyselné. Záborskej zákon treba zahodiť, tvrdí lekár 02 - Modified: 2021-10-25 16:16:22 - Feat.: 0 - Title: Sulíkov ranč v Austrálii: Vlastní ho spolu s ďalšími dvomi neznámymi osobami 03 - Modified: 2021-10-27 12:52:55 - Feat.: 0 - Title: Matovič o reforme nemocníc: Lengvarského návrh v aktuálnej podobe nezíska plnú podporu OĽaNO 04 - Modified: 2021-10-29 14:24:20 - Feat.: 0 - Title: Košické nemocnice vyjadrili podporu Lengvarského reforme. Očakávajú kvalitnejšiu starostlivosť 05 - Modified: 2021-10-31 07:22:37 - Feat.: 0 - Title: Poslanci zasadnú do lavíc v utorok. Rozhodnú o nájomných bytoch aj reforme nemocníc
01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-21 10:29:19 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok prezradil, kedy bude známy nástupca Pellegriniho. Šimečka nevie, ako sa Korčok rozhodne 03 - Modified: 2024-04-18 08:41:19 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok potvrdil, že v Afrike zadržali bývalého námestníka SIS Beňu. Ide o podozrenie zo špionáže 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:30 - Feat.: - Title: SaS kritizuje zrušenie zubných benefitov. Musíme sa zamyslieť, ako situáciu využiť, hovorí Szalay 05 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:35