StoryEditor

Úradník budúcnosti: Samostatný a ústretový

21.08.2006, 00:00
Nevrlí úradníci. Byrokrati neschopní poskytnúť informáciu, čo všetko občan potrebuje na vybavenie svojej záležitosti. Zbytočné chodenie z úradu na úrad. Dlhé čakanie. Aj takto v praxi vyzerá šikanovanie občanov verejnou správou.
Neochotní a neschopní úradníci, zbytočné chodenie po inšitúciach a dlhé čakanie. Aj takto v praxi vyzerá šikanovanie občanov verejnou správou. Vybavovaním rôznych vecí po úradoch pritom bežný občan podľa prieskumu rezortu dopravy z minulého roka strávi vyše 42 hodín - podnikatelia ešte o čosi viac.
Už čoskoro by malo byť všetko inak. Nová vláda sľúbila koniec byrokratického šikanovania, keď ministerstvo vnútra na takomto zákone už aj začalo pracovať. "Je dôležité zabezpečiť, aby úradníci nevláčili ľudí z úradu na úrad, keď to môžu urobiť oni," zdôraznil pre HN štátny tajomník rezortu vnútra Vladimír Čečot (SNS).
Stop štátnej arogancii
Ministerstvo chce, aby občan nebol vystavovaný ekonomickému či časovému stresu. "Chceme dosiahnuť, aby úrady boli povinné poskytnúť občanovi vopred všetky informácie, ktoré potrebuje na vybavenie svojej žiadosti. Ak si úrad vyžiada od občana potvrdenie či doklad, úradníci budú povinní tento doklad si medzi sebou rozdistribuovať a neobťažovať občana jeho opätovným predkladaním," vysvetľuje Alena Koišová z tlačového odboru ministerstva vnútra.
Čosi také je v súčasnosti, keď štátna správa ešte len smeruje k elektronizácii, neprijateľné. Koniec by podľa rezortu vnútra mal byť aj nevrlým a arogantným úradníkom. "Budeme vytvárať tlak na ich odbornosť aj asertívne správanie voči občanovi."
Keď má Veteška zimomriavky
Negatívne skúsenosti s byrokraciou priznávajú aj politici. "Až mi zimomriavky naskakovali. Ak sa takto správali úradníci ku mne, nechcem vidieť, ako sa správajú k babičke, ktorá si potrebuje niečo vybaviť," hovorí podpredseda Národnej rady SR Viliam Veteška (ĽS-HZDS). Chystaný zákon by mal podľa neho obsahovať úpravy hodín pre prácu s občanmi, ale aj akýsi kódex úradníkov. "Aby sa nestávalo, že úradník je pán a občan, ktorý ho platí zo svojich daní, bude niekde za dverami šúchať nohami."
Výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina však upozorňuje - rozumnejšie, ako prijímať "protišikanovací" zákon, by bolo pozrieť sa na fungovanie štátnej správy a prijať kroky na jej zefektívnenie. "Aby jej činnosti boli menej otravujúce život podnikateľom aj občanom." Podľa auditu, ktorý si aliancia dala vypracovať, až dvaja z troch opýtaných podnikateľov považujú za zbytočne časté, rozsiahle či neprehľadné výkazy pre Sociálnu poisťovňu a Štatistický úrad.
Úradníkov bude menej
Podľa Matúša Pošvanca z Nadácie F. A. Hayeka by občanov aj podnikateľov najviac odbremenilo zníženie počtu rôznych regulácií a administratívnych krokov napríklad pri vybavovaní licencií. S odbúraním zbytočnej administratívy by sa mohol znížiť aj počet úradníkov.
Veteška zdôraznil, že vláda chystá aj reorganizáciu štátnej správy tak, aby bola prehľadnejšia a výkonnejšia. Prvým krokom by malo byť zníženie počtu úradníkov na ministerstvách o desať až dvadsať percent. "Teraz to dostanú ministri za úlohu. Znižovanie počtu úradníkov by malo ísť ruka v ruke s nižšími nákladmi na fungovanie rezortov."

Ktoré inštitúcie najviac zaťažujú podnikateľov
- Sociálna poisťovňa
- Zdravotná poisťovňa
- Inštitúcie rozhodujúce o dotáciách, eurofondoch
- Daňový úrad
- Štatistický úrad
- Colná správa
- Mestský/obecný úrad
- Krajský a obvodný úrad
- Úrady VÚC
Zdroj: PAS, RÚZ
01 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mohutný rast ekonomiky 02 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zo sveta F1
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 07:03