StoryEditor

Premiér Fico letí na koberček do Štrasburgu

04.07.2006, 00:00
Róbert Fico poletí hneď po slávnostnom nastúpení na premiérsky post do Štrasburgu. Európskym socialistom bude vysvetľovať zloženie novej slovenskej vlády. Šéf európskych socialistov Martin Schultz ho pozval na schôdzku vedenia skupiny po tom, ako socialisti opakovane prejavili znepokojenie nad zložením novej koalície.

Róbert Fico poletí hneď po slávnostnom nastúpení na premiérsky post do Štrasburgu. Európskym socialistom bude vysvetľovať zloženie novej slovenskej vlády. Šéf európskych socialistov Martin Schultz ho pozval na schôdzku vedenia skupiny po tom, ako socialisti opakovane prejavili znepokojenie nad zložením novej koalície. Podľa Moniky Beňovej jej slovenskému šéfovi v stredu zopakujú svoje obavy z takejto vlády. Zároveň budú apelovať, aby si Fico vytvoril manévrovací priestor na prekonanie extrémistických názorov koaličných partnerov. Hlavným problémom sú pritom podľa Beňovej národniari pod vedením Jána Slotu, aj keď socialisti "neskandujú od radosti ani kvôli HZDS". Jej poľský kolega Marek Maciej Siwiec tvrdí, že "osoba Vladimíra Mečiara uškodí demokracii na Slovensku. Osobne som kedysi videl, koľko príležitostí Slovensko stratilo v čase jeho vlády".
Aj maďarský socialista Csaba Sándor Tabajdi kritizuje Ficovo rozhodnutie ísť do vlády s týmito partnermi. Smer pritom podľa neho aj európski socialisti berú ako stranu s výraznými populistickými črtami, a novú vládnu koalíciu teda ako zoskupenie "troch populistických strán, to je podľa mňa najväčší problém". Tabajdi tvrdí, že podobný krok ako Fico by neurobili jeho kolegovia v iných krajinách. "Neviem si predstaviť, že by rakúska SPO spojila s Haiderom či francúzski socialisti s Le Penom." Maďarský europoslanec je presvedčený, že Smer mal určite aj lepšiu alternatívu.
Podľa viacerých eurosocialistov Ficove presvedčenie, že v koalícii s SNS a HZDS môže lepšie naplniť svoj sociálne ladený program, je ťažko obhájiteľné a vzbudzuje pochybnosti. "Chápem jeho snahu zmierniť sociálne ťažkosti tých najchudobnejších, ale reformy sú jednoducho potrebné. A aj sociálnodemokratická vláda v Maďarsku sa chce poučiť na slovenskom príklade," dodal Tabajdi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 06:40