StoryEditor

Súhlas štátu chcú ďalšie cirkvi

30.03.2007, 00:00

Záujem zaregistrovať sa ako cirkev u nás neprejavili len moslimovia. Vo februári tohto roka ministerstvo kultúry dostalo návrh na registráciu dvoch ďalších. Ide o Bahájske spoločenstvo v SR a Cirkev Kresťanské spoločenstvá Slovenska. "V obidvoch prípadoch prebieha registračné konanie," potvrdil riaditeľ cirkevného odboru ministerstva Ján Juran. Podľa všetkého sú to posledné subjekty, na ktoré sa bude vzťahovať starý zákon.
Registrácia štátom prináša cirkvám rôzne výhody -- od finančných príspevkov od štátu, cez možnosť zriaďovať cirkevné školy, vyučovať náboženstvo či prevádzkovať zdravotnícke alebo sociálne zariadenia. Len vlani si cirkvi rozdelili takmer 900 miliónov korún. Z roka na rok táto suma stúpa.
Uznali ich 17
Slovensko má dnes 17 registravaných cirkví -- vlani v septembri odmietlo ministerstvo Ateistickú cirkev neveriach, ktorá nesplnila podmienky. Moslimovia zatiaľ len ministerstvu oznámili svoju aktivitu, žiadosť ešte nepodali. Včera schválená novela cestu ďalším cirkvám k registrácii a teda aj k štátnym peniazom, skomplikuje. Žiadatelia budú predložiť čestné vyhlásenia rovnakého počtu svojich členov vrátane ich mien, bydliska a rodného čísla. Menšie cirkvi tak nebudú mať šancu získať podpisy toľkých členov. V takom prípade Juran pripomína, že môžu pôsobiť ako neregistrované. "Základné náboženské práva majú ako doteraz zabezpečené Ústavou SR ale aj zákon o slobode náboženskej viery."
Nikoho nediskriminujeme
Novela zákona má zamedziť prípadnému zneužívaniu výhod, ktoré majú registrované cirkvi. Jedna z autoriek novely Ľudmila Mušková tvrdí, že prísnejšími pravidlami sa chcela vynúť tomu, aby boli rôzne sekty napojené na štátny rozpočet. Napriek kritike moslimov je presvedčená, že zákon nikoho nediskriminuje. S tým súhlasí aj Juran. "Štát poskytuje cirkvám určité výhody a má preto právo stanoviť aj podmienky vrátane určenia počtu ich členov." Nepovažuje totiž za správne, aby dotácie na platy duchovných získali spoločenstvá, kde na jedného duchovného pripadne 15-20 členov.
Najprísnejší v okolí
Naše podmienky sú pritom z okolitých krajín jedny z najprísnejších. V Čechách napríklad stačí pre prvý stupeň registrácie súhlas troch stoviek členov (cirkev vtedy nadobudne právnu subjektivitu) -- získanie ďalších práv si vyžaduje polovičný počet podpisov ako u nás. Silne katolícke Poľsko si stanovilo podmienku stovky ľudí so štátnym občianstvom danej krajiny. Práve pre prísne pravidlá pre vznik cirkvi u nás podal na Ústavný súd koncom januára podnet generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Odvoláva sa v ňom na protiústavnosť a nesúlad s Dohovorom o ochrane ľudských práv a slobôd.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 18:11