StoryEditor

STV pribudnú dva kanály

12.03.2007, 23:00
Verejnoprávnu televíziu budú môcť diváci už onedlho sledovať aj na ďalších kanáloch. V rámci prechodu STV na digitálne vysielanie by mali v éteri pribudnúť STV 3, ktorá sa bude špecializovať na šport a spravodajská STV4.

Verejnoprávnu televíziu budú môcť diváci už onedlho sledovať aj na ďalších kanáloch. V rámci prechodu STV na digitálne vysielanie by mali v éteri pribudnúť STV 3, ktorá sa bude špecializovať na šport a spravodajská STV4. Športový kanál by pritom chcelo vedenie televízie spustiť už budúci rok v súbehu so štartom letných olympijských hier v čínskom Pekingu. Podľa šéfa STV Radima Hrehu je ale všetko otázkou peňazí. "Je úplne zrejmé, že pri súčasných zdrojoch 2,1 miliardy korún ročne by sme neboli schopní utiahnuť štyri kanály."
EÚ nám dáva päť rokov
Obidva nové programy by sa pri optimistických výhľadoch mali stať súčasťou verejnoprávneho balíka digitálneho vysielania. Spustenie tohto tzv. verejnoprávneho multiplexu je súčasťou prechodu Slovenska z analógového vysielania na digitálne, čo nám predpisuje Európska únia. Malo by sa tak stať najneskôr do konca roka 2012. Zavedenie digitálneho vysielania prinesie vyššiu kvalitu obrazu, na jednej frekvencii bude možné prijímať štyri televízne a niekoľkonásobne viac rozhlasových staníc. Digitálny signál umožní aj interaktivitu - napríklad tipovanie, internet či elektronické bankovníctvo cez televízor.
Na Slovensku má najmenej jeden televízor zhruba 1,6 milióna domácností. Z toho až 60 percent prijíma signál cez klasickú anténu, čím sa podľa odborníka STV na digitálne vysielanie Nikolaja Savického zaraďujeme až na 3. miesto v Európe. "Preto si prechod na nový systém vyžaduje citlivý a koordinovaný prístup."
V balíku STV
Hlavní hráči na televíznom trhu sa už dohodli - komerčné televízie nebudú protestovať proti vytvoreniu verejnoprávneho multiplexu a STV pustí komerčné televízie dočasne do svojho balíka programov, ktorý bude poskytovaný za koncesionárske poplatky (dnes 100 Sk za STV). Ak parlament túto zmenu schváli, divák v najbližších rokoch zmenu na peňaženke nepocíti - bez ohľadu na to, či bude prijímať vysielanie STV 1 a 2, Markízy, TV JOJ a TA3 digitálne alebo po starom.
Analógové vysielanie sa bude postupne vypínať v jednotlivých častiach Slovenska - vždy naraz všetky celoplošné slovenské televízie. Podľa Hrehu by mohol začať tento proces už od januára 2008. Krátko predtým začne na obrazovkách odpočítavanie - súčasťou vysielania by malo byť upozornenie, koľko dní ostáva do vypnutia signálu cez klasickú anténu.
Zhruba 600-tisíc domácností so staršími televízormi, ktoré nie sú schopné "prečítať" digitálny kód, budú musieť investovať buď do nových televízorov, alebo do dekódovacích skriniek. Jeden set-top box dnes stojí od jeden a pol- do dvetisíc korún. Cena však rýchlo klesá. Štát chcel pôvodne obyvateľom uľahčiť pripravované zmeny dotáciou na nákup set-top boxov. Konkrétne rozhodnutie však doposiaľ nepadlo.

Slováci a televízia
- 1,61 milióna domácností na Slovensku vlastní aspoň jeden televízny prijímač
- 39,2 percent prijíma signál cez káblové siete
- 10,8 percent má individuálny satelitný prijímač
- 2,8 percent má spoločnú satelitnú anténu
- 60 percent prijíma signál cez pozemné analógové vysielanie
Zdroj: STV, pozn.red. súčet netvorí 100 percent, kedže niektoré domácnosti prijímajú signál kombinovane

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 17:48