StoryEditor

Vláda vyhovela NATO. Ideme do Kandaháru

28.02.2007, 23:00

Vláda včera súhlasila s presunom našich vojakov v Afganistane z Kábulu na letisko v Kandaháre s podmienkou, že budú pôsobiť výlučne na tomto letisku. "Súhlasíme s ďalším pôsobením príslušníkov Ozbrojených síl SR v operácii ISAF v Afganistane. Súhlasili sme s tým, aby sa na účely plnenia odmínovacích a stavebno-rekonštrukčných prác presunuli do Kandaháru, ale výlučne na leteckej základni Kandahár budú pôsobiť," povedal včera premiér Robert Fico. Kabinet zároveň rozhodol, že by bolo dobré aj zapojenie sa našich vojakov do provinčných rekonštrukčných tímov, ktoré pôsobia v rámci operácie ISAF. Podľa uznesenia kabinetu počet vojakov multifunkčnej ženijnej jednotky v Kandaháre nesmie presiahnuť 65.
Premiér Robert Fico zdôraznil, že celý proces presunu potrvá niekoľko mesiacov, naši vojaci sa do Kandaháru presunú najskôr v júni tohto roku. Minister obrany František Kašický doplnil, že na letisko už pôjde nová jednotka, tá súčasná bude zabezpečovať niektoré úlohy súvisiace s jej nasadením a prípravou. Vláda pri rozhodnutí brala do úvahy svoje záväzky voči NATO. Pre presun do Kandaháru sa rozhodla predovšetkým vzhľadom na bezpečnosť vojakov, keďže miera rizika je porovnateľná s Kábulom.

Plány tam "kul" bin Ládin
Provincia Kandahár je oveľa nebezpečnejšia než oblasť hlavného mesta Kábul. Je tradičnou baštou fundamentalistického hnutia Taliban. V provincii plánoval svoje operácie líder teroristickej siete Al-Kajdá Usáma bin Ládin. Fundamentalisti z Talibanu aj Al-Kajdy sa v oblasti tešia veľkej podpore miestnych kmeňových vodcov. Prevláda tam odpor voči cudzincom, prísne dodržiavanie tradícií a veľký vplyv moslimských duchovných. V hornatých oblastiach juhu Afganistanu na hraniciach s Pakistanom sa spojencom navyše len veľmi ťažko pátra po radikáloch, ktorí tu majú dôsledne vybudovanú sieť bunkrov a výcvikových táborov. Dokonale poznajú terén a pred spojencami im všemožne pomáha unikať tamojšie paštúnske obyvateľstvo. Humanitárne misie, pracovníci zahraničných spoločností i príslušníci mierových síl sú práve v Kandaháre najčastejším terčom útokov samovražedných atentátnikov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 16:09