StoryEditor

Hankook nahradí iný investor

14.11.2005, 23:00
Minister hospodárstva Jirko Malchárek pred časom povedal, že o prichádzajúcich investoroch bude informovať už len agentúra SARIO. Aké zahraničné spoločnosti sa chystajú teda investovať na Slovensku?

Minister hospodárstva Jirko Malchárek pred časom povedal, že o prichádzajúcich investoroch bude informovať už len agentúra SARIO. Aké zahraničné spoločnosti sa chystajú teda investovať na Slovensku?
-- Noví investori stále prichádzajú na Slovensko. Tento proces sa vôbec nezastavil, ale nemôžeme hovoriť o detailoch, pokiaľ projekt nie je v určitej fáze. Zároveň pripravujeme revíziu investičných zámerov na základe novoprijatých pravidiel na poskytovanie investičných stimulov.

O ktoré investície ide?
-- Týka sa to všetkých uzatvorených memoránd o porozumení za bývalého ministra hospodárstva. V uplynulých dňoch sme zostavili harmonogram rokovaní s investormi. Budeme sa snažiť s nimi dohodnúť podmienky realizácie rozpracovaných projektov a na druhej strane ponúknuť maximálne možnú štátnu podporu podľa nových pravidiel.

Koľko projektov sa bude prehodnocovať?
-- Presné číslo momentálne neviem, keďže niektoré projekty ležia na ministerstve hospodárstva a spoločne sa snažíme ich skompletizovať.

Pri prijímaní pravidiel investičných stimulov sa hovorilo, že prinesú aj určité úspory pri poskytovaní štátnej pomoci. Očakávate, že po revízii investícií ušetríte nejaké financie?
-- Nedá sa jednoznačne hovoriť o úsporách. Pri výrobných projektoch, ktoré majú montážny charakter, sa stimuly znížia, prípadne nebudú žiadne, pokiaľ pôjde o investície v červenej zóne (okresy s mierou nezamestnanosti do 10 percent, pozn. red.). Pri sofistikovaných projektoch s vysokou pridanou hodnotou očakávame, že investori získajú vyššiu štátnu pomoc ako pôvodne požadovali.

Nemôže sa, náhodu, stať, že niektorí z investorov, ktorí dostanú nižšiu podporu, sa nakoniec zo Slovenska stiahnu?
-- Môže sa to stať. Oveľa dôležitejšia pri rozhodovaní investora je pripravenosť pozemkov spolu s infraštruktúrou. Ako príklad môžem uviesť istú zahraničnú spoločnosť, ktorá sa chystá investovať na pozemkoch pôvodne určených pre juhokórejského výrobcu pneumatík Hankook Tire v Leviciach (Hankoo Tire si pre svoje zámery zvolil Maďarsko, pozn. red.). Nový závod by mal vytvoriť až 300 pracovných príležitostí a investičný zámer nebude zaťažovať životné prostredie. Investor zareagoval na našu ponuku veľmi rýchlo. Zatiaľ máme od neho pozitívnu odpoveď. Názov spoločnosti však zatiaľ nemôžem zverejniť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 04:34