StoryEditor

Valentovič upokojuje poisťovne

29.11.2006, 23:00
Návrh zákona, ktorý by mal zvýhodniť štátne zdravotné poisťovne pred súkromnými, nepredloží MZ skôr ako koncom decembra. "Chceme však garantovať, že k diskusii určite dôjde," vyhlásila hovorkyňa Silvia Balázsiková.

Návrh zákona, ktorý by mal zvýhodniť štátne zdravotné poisťovne pred súkromnými, nepredloží ministerstvo zdravotníctva skôr ako koncom decembra. "Chceme však garantovať, že k diskusii určite dôjde," vyhlásila hovorkyňa ministra Silvia Balázsiková. Reagovala tak na obavy súkromných zdravotných poisťovní, že pri zásadných zmenách rezort obíde pripomienkové konanie.
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič kritizoval vyjadrenia Združenia zdravotných poisťovní k pripravovaným legislatívnym zmenám. Označil ich za invektívy, osočovanie a zbytočnú hystériu. "Čo ma mrzí najviac, je to, že som od nich nepočul žiaden odborný argument." Potom stretnutie s novinármi, ktoré sám zvolal, predčasne opustil. Zdôvodnil to svojou účasťou na akcii Slovenskej lekárskej komory o kvalite poskytovania zdravotnej starostlivosti. Novinári nedostali možnosť položiť ministrovi žiadnu otázku.
Balázsiková dodatočne potvrdila, že pozmeňujúci návrh, ktorý predložil poslanec Smeru-SD Peter Obrimčák, nevyšiel z dielne ministerstva - týka sa zriadenia špeciálneho fondu na financovanie náročných operácií. "Preto minister necítil potrebu vyjadrovať sa k nemu," podotkla hovorkyňa. Podľa nej poslanci majú právo predkladať vlastné návrhy a nie sú povinní ich s ministerstvom konzultovať. "Navyše minister nie je členom Smeru."

Zmeny, o ktorých sa hovorí
- povinné poistenie poistencov štátu v štátnych poisťovniach
- návrat k jedinej zdravotnej poisťovni
- zavedenie návratnej finančnej výpomoci pre štátne poisťovne

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:21