Veda pomáha COVID-19
StoryEditor

Výzva vedcov a odborníkov: Vakcinácia je návrat späť do normálneho života

08.11.2021, 10:37
Autor:
(red)(red)
Iniciatíva slovenských vedcov a odborníkov Veda pomáha vyzýva obyvateľov Slovenska k očkovaniu. Zároveň apeluje na dodržiavanie protipandemických opatrení.

Pandemická situácia na Slovensku sa rapídne zhoršuje. Denne pribúdajú desiatky obetí a tisíce pozitívne testovaných. Iniciatíva vedcov a odborníkov Veda pomáha sa rozhodla vydať verejnú výzvu: COVID-19 – November 2021. Prinášame ju v plnom znení: 

„Epidemická situácia na Slovensku sa neustále zhoršuje a naďalej očakávame nárast počtu hospitalizovaných s ochorením COVID-19.

Už dnes je ochromené bežné fungovanie nemocníc, čo postihuje celú našu spoločnosť. Sme na hranici kapacity – počet lekárov a zdravotníkov sa oproti minulej vlne dokonca znížil a zároveň sú oveľa viac vyčerpaní. Našou prioritou musí byť rozloženie náporu na naše nemocnice v čase a zníženie vrcholu tejto vlny.

V tejto situácii podporujeme návrhy konzília odborníkov z 5. novembra na úpravu epidemických opatrení. Návrhy na jednej strane sprísňujú opatrenia pre tú skupinu, ktorá je počas tejto vlny najohrozenejšia a tvorí väčšinu hospitalizovaných.

Sú to predovšetkým tí, ktorí nie sú pred infekciou imunizovaní - doteraz neprekonali ochorenie COVID-19, ani sa proti nemu nedali zaočkovať. Na druhej strane ich čiastočne uvoľňujú pre ostatných primerane ich nižšiemu riziku.

​Tieto zmeny opatrení by umožnili poskytovanie služieb v obmedzenom režime v celej našej krajine a pomohli by mnohým ekonomicky prežiť. Varujeme pred skĺzavaním k hľadaniu vinníkov medzi obeťami. Dáta nepotvrdzujú, že k preťaženosti nemocníc nadmerne prispievajú ľudia zo sociálne zraniteľných skupín.

Za kľúčové považujeme očkovanie treťou dávkou vakcíny a oceňujeme možnosť preočkovať sa pre všetkých, ktorí boli zaočkovaní pred viac ako 6 mesiacmi. Podľa vedeckých štúdií hladina protilátok klesá rýchlejšie u starších, a ochrana proti infekcii delta variantom je po tretej dávke vakcíny v priemere viac ako 90 percent. 

Vakcinácia je zatiaľ náš najúčinnejší spôsob ochrany voči vírusu SARS-CoV-2. Je to naša cesta späť do normálneho života. Dánsko, Španielsko, Portugalsko, Francúzsko a ďalšie štáty s vysokou zaočkovanosťou najmä najstarších vekových skupín už dnes znovu žijú normálny život.

V Rusku, Bulharsku alebo Rumunsku, kde je zaočkovanosť výrazne nižšia, kolabujú nemocnice, zomierajú stovky ľudí denne a ekonomika, kultúra a celá spoločnosť trpia.

Slovensko je medzi týmito dvoma pólmi, máme zaočkovanú približne polovicu obyvateľov. Práve dáta zo Slovenska však podávajú jasný dôkaz o účinnosti vakcín. Väčšina hospitalizovaných a pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti je nezaočkovaných a tá menšina zaočkovaných pacientov má vyšší vek a dlhodobo horší zdravotný stav.

​Účinnosť vakcín potvrdzuje aj nízky počet hospitalizácií a úmrtí v krajinách s vysokou zaočkovanosťou. Zdravotné dôvody pre nezaočkovanie sú extrémne zriedkavé. Ak máte obavy sa zaočkovať kvôli vášmu zdravotnému stavu, konzultujte s viacerými lekármi vo vašom okolí, či sú vaše obavy naozaj opodstatnené.

Je pravdepodobné, že vakcína je pre vás nepomerne bezpečnejšia ako samotná infekcia, ktorej sa môžete počas tretej vlny vystaviť.

Odporcovia vakcín argumentujú, že v krajinách s vysokou zaočkovanosťou je v nemocniciach aj veľa očkovaných. Je to pravda a je to logické. V týchto krajinách je totiž nezaočkovaných ľudí oveľa menej a veľa z nich je už imúnnych po prekonaní ochorenia. Naopak, medzi zaočkovanými sú aj takí jedinci, ktorí majú oslabenú alebo nedostatočnú imunitu, a práve tí sa stávajú pacientmi v nemocniciach.

Tento paradox sa dá jednoducho vysvetliť na príklade dopravných nehôd, kde na cestách zomiera pri dopravných nehodách množstvo ľudí, ktorí majú zapnuté bezpečnostné pásy. Nie je to dôkaz neúčinnosti pásov – ak by ich mali zapnuté všetci, všetky úmrtia by boli so zapnutými pásmi, ale celkovo by sme ich mali oveľa menej.

Aby sme Slovensko ochránili pred kolapsom zdravotníctva a ďalšej vlny odvrátiteľných úmrtí (nielen na COVID-19), vyzývame všetkých na dodržiavanie platných protiepidemických opatrení a tých, ktorí sa doteraz nezaočkovali, aby tak urýchlene spravili. Zároveň prosíme tých, ktorí sa už zaočkovali dávnejšie a príde im pozvánka, aby sa nechali preočkovať treťou dávkou vakcíny.

Prispejme tak všetci spoločne k tomu, aby naša cesta von z pandémie bola čo najkratšia a nasledujme to, čo sa osvedčilo vo svete ako skutočné východisko."

01 - Modified: 2021-10-31 11:43:06 - Feat.: 0 - Title: Téma očkovania sa spolitizovala. Ľudia boli strašení klamstvami od popredných opozičných lídrov, hovorí premiér 02 - Modified: 2021-11-04 13:11:05 - Feat.: 0 - Title: Ležia s covidom na kyslíku. Napriek tomu hovoria: Očkovanie nechcem, neverím mu 03 - Modified: 2021-11-05 09:29:03 - Feat.: 0 - Title: Povinné očkovanie aj obmedzený pohyb neočkovaných. Pozri si odporúčania konzília v boji proti covidu 04 - Modified: 2021-11-08 10:10:43 - Feat.: 0 - Title: Zdravotníci z nemocníc píšu Slovákom: Denne sa pozeráme do očí ľuďom, ktorí nevládzu dýchať 05 - Modified: 2021-11-08 09:35:47 - Feat.: 0 - Title: VIDEO Dajte sa zaočkovať, vyzýva Lengvarský. Postavili sa zaňho zdravotníci
01 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 02 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 03 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií 04 - Modified: 2024-03-06 21:55:37 - Feat.: - Title: Vedci v Nemecku skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti covidu 05 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 20:50