StoryEditor

Koalícia obsadí 12 výborov, opozícia sedem

30.06.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

V novom parlamente zostane 19 výborov v pomere 12:7 pre koalíciu a opozíciu. Smer-SD bude šéfovať v šiestich výboroch, po tri predsednícke miesta pripadnú SNS a ĽS-HZDS. Opozícia dostane post podpredsedu Národnej rady SR a predsednícke posty v siedmich výboroch. Ako sa na ich personálnom obsadení opozícia dohodne, tak to bude koalícia rešpektovať.
Oznámil to po včerajšom rokovaní s predsedami dvoch budúcich koaličných strán predseda ľavičiarov Robert Fico. Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar konštatoval, že už na ustanovujúcej schôdzi 4. júla opozícii ponúknu predsednícke posty vo výboroch. "Bude sa voliť predseda, podpredsedovia NR SR, rovnako s ponukou pre opozíciu. Závisí to od toho, či opozícia bude kandidovať spoločne. Najlepšie by bolo, keby každá strana dala vlastného kandidáta. Ponúknu sa im miesta podpredsedov výborov," konštatoval Mečiar.
Osobitné kontrolné výbory na kontrolu činnosti SIS a Vojenského obranného spravodajstva koalícia rozdelí tak ako doteraz. "Dodržali sme tradíciu, že mandátový výbor bude patriť koalícii, ale výbor pre nezlučiteľnosť bude patriť opozícii. Rešpektovali sme tradičné pravidlá hry," konštatoval Fico. Dodal, že miesta šéfov výborov NR SR z koalície neobsadia predsedami z tých istých strán, ako budú ministri.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 20:34