StoryEditor

Kašický odvolal šéfa spravodajstva

18.07.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR
Minister obrany František Kašický odvolal z funkcie riaditeľa Vojenského obranného spravodajstva plukovníka Vladimíra Kotrusa. Minister má po oboznámení sa s činnosťou a plnením úloh spravodajstva inú predstavu o profesionálnom fungovaní a riadení tejto služby. Kašický dospel k názoru, že plnenie náročných úloh v ďalšom období je možné iba pod novým vedením.

Minister obrany František Kašický odvolal z funkcie riaditeľa Vojenského obranného spravodajstva plukovníka Vladimíra Kotrusa. Minister má po oboznámení sa s činnosťou a s plnením úloh spravodajstva inú predstavu o profesionálnom fungovaní a riadení tejto služby. Kašický dospel k názoru, že plnenie náročných úloh v ďalšom období je možné iba pod novým vedením.
Kotrus je od včera v personálnej zálohe náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl. Riadením spravodajstva bol poverený funkcionár z tejto služby. Kašický odvolaním riaditeľa VOS využil svoju právomoc danú zákonom o vojenskom spravodajstve, dodal hovorca ozbrojených síl Milan Vanga. Minister obrany vymenúva aj odvoláva riaditeľov vojenského obranného spravodajstva a vojenskej spravodajskej služby. Kotrus v máji 2004 vystriedal na poste šéfa spravodajstva práve súčasného ministra Kašického, ktorého odvolal vtedajší minister Juraj Liška.
Vojenské spravodajstvo podľa zákona získava, sústreďuje a vyhodnocuje informácie dôležité na zabezpečenie obrany krajiny -- činnosti ohrozujúcej ústavné zriadenie, zvrchovanosť, územnú celistvosť a obranyschopnosť Slovenska. Získava takisto informácie o aktivitách cudzích spravodajských služieb či terorizme.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 22:19