StoryEditor

V poisťovni skončil šéf informatiky

01.11.2005, 23:00

Rada riaditeľov Sociálnej poisťovne (SP) odvolala k 1. novembru riaditeľa sekcie informatiky Ľudovíta Hamaša. Odvolávací dekrét dostal Hamaš v pondelok, v ten istý deň písomne požiadal o rozviazanie pracovného pomeru k 31. januáru 2006. Všetko bez oficiálneho udania dôvodu. V skutočnosti však môže byť príčinou nedostatočná funkčnosť systému na jednotný výber poistného. "Sme pod obrovským tlakom, aby sme boli vo výbere poistného efektívnejší. Žiaľ, nedarí sa nám zabezpečiť požadovanú úroveň informatickej podpory, " pripustil pre HN predseda Rady riaditeľov SP František Halmeš.
Podľa neho pobočky, teda užívatelia systému neustále kritizujú ústredie, zlyháva komunikácia medzi všetkými zainteresovanými, systém nefunguje tak ako má, a to aj napriek obrovským finančným prostriedkom, ktoré sa naň vynaložili. Je teda za odvolaním Hamaša snaha o vyšší výber poistného? "Má to svoju príčinnú súvislosť, " priznáva Halmeš. Naopak, podľa Hamaša to nesúvisí len s informatikou, ale aj so schopnosťou iných sekcií ju využívať. "Aplikácia a systém jednotného výberu poistného nie je optimalizovaný, " upozorňuje Hamaš. Ako príklad uvádza porovnávanie údajov o platbách, ktoré sa robí len spolovice elektronicky. "Veľa práce, ktorá sa dá robiť elektronicky a automatizovať, sa stále robí manuálne". Zároveň dodal, že poisťovňa nenapredovala v informatike tak rýchlo, ako je to možné. "Veľa vecí sme urobili internými silami a nie dodávateľsky, čo možno niekomu aj prekážalo, " poznamenal Hamaš.
Halmeš zase tvrdí, že predstavy bývalého šéfa informatiky predbiehali finančné možnosti poisťovne. "Navyše som mal dojem, že u neho prichádza k vnútornej rezignácii a my práve teraz potrebujeme naopak zvýšiť úsilie na všetkých frontoch. Preto sme sa pokúsili zlepšiť situáciu aj takýmto spôsobom." Podľa informácií HN plánuje poisťovňa uzatvoriť ďalšiu zmluvu -- týkajúcu sa práve výberu poistného -- v hodnote 150 miliónov korún so spoločnosťou Siemens Business Services. "Jedným z variantov je aj zmodernizovanie tohto systému a zdokonalenie jeho funkčnosti, " reagoval Halmeš. Ako doplnil, keďže Siemens kúpil firmu Elas, ktorá bola dodávateľom poisťovne, išlo by len o pokračovanie v pôvodnej rámcovej zmluve. SP zatiaľ investovala do systému jednotného výberu poistného vyše 350 miliónov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 09:23