StoryEditor

Miliónové pokuty za majetky

20.02.2007, 23:00
Autor:
SITASITA
Pokuty za takmer tri milióny korún rozdal od roku 2004 parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií verejným funkcionárom za neodovzdanie majetkových priznaní.

Pokuty takmer za tri milióny korún rozdal od roku 2004 parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií verejným funkcionárom za neodovzdanie majetkových priznaní. "Už vedieme vyše 200 konaní," informoval predseda výboru Gábor Gál (SMK) s tým, že priemerne každý piaty verejný funkcionár si neplní povinnosť odovzdať priznanie načas. Výbor podľa Gála konštatuje, že verejní funkcionári majú s touto povinnosťou problém a následné tresty môžu byť vysoké. Verejní funkcionári si podľa Gála mýlia jednotlivé priznania a oznámenia a mnohí si vôbec nie sú vedomí, že ich majú výboru podať. Gál pripomenul, že každý verejný funkcionár musí podať majetkové priznania do 30 dní po vymenovaní do funkcie, každoročne do 31. marca a tiež do 30 dní po uplynutí roka od skončenia výkonu verejnej funkcie. "Ak majetkové priznania nepodajú, alebo ich podajú hoci len s jednodňovým oneskorením, hrozí im pokuta," povedal Gál, pričom dodal, že pokuta môže dosiahnuť výšku jedného až troch platov.
Najväčšiu skupinu "hriešnikov" podľa Gála tvoria verejní funkcionári vymenovaní do akciových spoločností a štátnych podnikov. Gál preto podľa vlastných slov ešte v lete apeloval na členov vlády, aby vymenovaným dali do pozornosti povinnosti podávať majetkové priznania. "Výsledok je rôzny. Konanie je potom veľmi náročné a zaťažuje výbor i rozpočet Národnej rady, preto vyzývam verejných funkcionárov, aby na túto povinnosť nezabudli." Doteraz každé podanie pokutovaného verejného funkcionára Ústavný súd SR zamietol.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 17:07