StoryEditor

Príde 40 percent voličov

29.11.2006, 23:00
Len približne pätina obyvateľov je jednoznačne rozhodnutá zúčastniť sa nastávajúcich komunálnych volieb. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra Focus. Vyššiu mieru pravdepodobnosti deklaruje ďalšia približne štvrtina respondentov. "Na základe predchádzajúcich skúseností sa dá očakávať, že reálna účasť v komunálnych voľbách sa bude pohybovať okolo 40 percent," vraví sociológ Martin Slosiarik z tejto agentúry.

Len približne pätina obyvateľov je jednoznačne rozhodnutá zúčastniť sa na nastávajúcich komunálnych voľbách. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra Focus. Vyššiu mieru pravdepodobnosti deklaruje ďalšia približne štvrtina respondentov. "Na základe predchádzajúcich skúseností sa dá očakávať, že reálna účasť na komunálnych voľbách sa bude pohybovať okolo 40 percent," vraví sociológ Martin Slosiarik z tejto agentúry.
Výsledky naznačujú, že vyššia účasť sa dá očakávať v menších sídlach do päťtisíc obyvateľov, kde v priemere môže dosiahnuť, prípadne presiahnuť, hranicu 50 percent. Väčšinou platí pravidlo - čím väčšie sídlo, tým nižšia percentuálna účasť. "V najväčších slovenských mestách sa môže účasť pohybovať na úrovni 30 %," upozorňuje Slosiarik. Z hľadiska krajov sa najnižšia účasť očakáva v Bratislavskom kraji. Naopak, nadpriemerný záujem ísť k volebným urnám zaznamenali v Žilinskom kraji.
Záujem o účasť v komunálnych voľbách tiež stúpa s vekom - najnižšia je v kategórii respondentov 18- až 24-ročných a, naopak, najvyššia v kategórii respondentov nad 60 rokov. Mierne vyšší záujem o voľby deklarujú aj respondenti s vysokoškolským vzdelaním.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:05