StoryEditor

Trolejbusy už do ulíc môžu, zatiaľ však bez cestujúcich

04.06.2007, 11:18
Autor:
SITASITA

Hoci mestská spoločnosť Dopravný podnik mesta Banská Bystrica (DPMBB) má už od minulého týždňa povolenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na prevádzku trolejbusovej dráhy, cestujúcich zatiaľ trolejbusmi voziť nemôže. Stále totiž nedostala licenciu na prevádzkovanie dopravy na dráhe, o ktorú požiadala v ten istý deň ako o povolenie na prevádzku dráhy, teda 21. februára.
Ako uviedol hovorca DPMBB Juraj Jendrišák, na základe získaného povolenia môžu zatiaľ vykonávať skúšky trakčného zariadenia a skúšobné jazdy trolejbusov. "Prepravovať cestujúcich je DPMBB pripravený okamžite po vydaní licencie," uviedol Jendrišák. Pripomenul, že kým nebude dokončený kruhový objazd pod krajským úradom, budú môcť po vydaní licencie prepravovať cestujúcich iba zo štvrti Radvaň po Rooseveltovu nemocnicu a späť. Ostatné trolejbusové linky totiž vedú cez križovatku pod krajským úradom, kde sú pre jej rekonštrukciu trolejové vedenia dočasne prerušené. Križovatka by mala byť hotová do konca tohto mesiaca.
DPMBB pripravuje zavedenie časových cestovných lístkov, ktorých držiteľ bude môcť počas lehoty ich platnosti cestovať neobmedzene na všetkých linkách v sieti DPMBB. "V súvislosti so spustením trolejbusovej dopravy sa pripravujú ďalšie výhody pre cestujúcich a to hlavne nástup všetkými dverami," dodal Jendrišák.
Hovorca BBSK Martin Krupa spresnil, že povolenie na prevádzku trolejbusovej dráhy je platné do konca budúceho roka. Úrad BBSK pokračuje v prerušenom správnom konaní vo veci udelenia licencie na prevádzkovanie dopravy na trolejbusovej dráhe. "V priebehu správneho konania bude preskúmané splnenie zákonom stanovených podmienok zo strany žiadateľa," uviedol Krupa.
Primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor podporuje opätovné zavedenie trolejbusovej dopravy do banskobystrickej mestskej dopravy. Súčasné vedenie mesta sa podľa neho bude usilovať o dobudovanie trolejovej siete aj na najväčšie banskobystrické sídlisko Sásová, na čo by chcelo využiť zdroje z európskych fondov. "Našou ambíciou je vzhľadom na projekt tretieho metropolitného centra aj prepojenie trolejbusovou dopravou Banskej Bystrice s Letiskom aj Kúpeľmi Sliač," dodal primátor Saktor.
Trolejbusovú dopravu má DPMBB prevádzkovať na základe zmluvy o výkone vo verejnom záujme, ktorú s mestom Banská Bystrica uzavrel 8. februára. Mesto jej má na spustenie a prevádzku trolejbusovej dopravy poskytnúť tento rok v závislosti od odjazdených výkonov maximálne 16 miliónov korún. Ak sa však mesto nedohodne na znížení rozsahu poskytovaných výkonov so spoločnosťou SAD Zvolen, ktorá je dominantným prevádzkovateľom MHD v Banskej Bystrici, budú možno na obnovených trolejbusových linkách jazdiť okrem trolejbusov DPMBB naďalej aj autobusy SAD Zvolen. Predstavitelia SAD Zvolen už avizovali, že v prípade spustenia trolejbusov budú od mesta požadovať kompenzáciu za nižšie tržby.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 05:38