StoryEditor

"Tráva" chutí čoraz mladším

23.11.2006, 23:00
Kanabis, marihuana, tráva. Nezákonná droga známa pod viacerými názvami predstavuje najväčšie riziko nielen v Európe, ale aj na Slovensku. Najväčšie a rastúce skúsenosti s marihuanou súvisia s jej dostupnosťou a relatívne nízkou cenou.

Kanabis, marihuana, tráva. Nezákonná droga známa pod viacerými názvami predstavuje najväčšie riziko nielen v Európe, ale aj na Slovensku. "Počet užívateľov marihuany stúpa, pričom vek prvoužívateľov klesá," konštatuje spoluautorka Národnej správy o drogách za rok 2006 Eleonóra Kastelová z generálneho sekretariátu Výboru ministrov pre drogové závislosti a kontrolu drog. S marihuanou pritom experimentujú už aj 14-ročné deti.
Najväčšie a rastúce skúsenosti s marihuanou súvisia s jej dostupnosťou a relatívne nízkou cenou. Cena za jeden gram marihuany sa pohybuje od 200 do 300 korún za gram. Medzi legálnymi drogami naďalej dominuje alkohol. "Na Slovensku je viac alkoholikov ako konzumentov všetkých ostatných nelegálnych drog," upozorňuje expert na prevenciu Peter Ondrejkovič .
Zakázané ovocie
K najrizikovejším skupinám patria tínedžeri. "Sú náchylní preberať rôzne - a teda aj negatívne vzory správania," hovorí Kastelová. Hoci na Slovensku všeobecne prevláda negatívny vzťah k drogám, na školách je situácia opačná. Podľa Ondrejkoviča je marihuana v tejto skupine mladých ľudí považovaná za drogu menej škodlivú ako nikotín a alkohol. "Marihuana má príchuť neškodného a zakázaného ovocia." Odborníci však upozorňujú, že prevencia drogových závislostí by sa nemala redukovať len na marihuanu a ostatné ilegálne drogy. "Ak sú biologické danosti v mozgu, tak sa závislosť vytvorí," upozorňuje Kastelová. Vstupnou bránou sú tak všetky psychoaktívne látky vrátane tabaku a alkoholu - bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú legálne.
Stop experimentovaniu!
Užívanie marihuany sa podľa Kastelovej prejavuje aj v požiadavkách na liečbu. "Pred desiatimi rokmi bol na prvom mieste heroín a iné opiáty, dnes ich nahradili pervitín a marihuana." Iba v minulom roku sa pre problémy so závislosťou od marihuany liečilo 400 pacientov z celkových 2 078, čo predstavuje 25 percent. O tom, či prejdú na drogovú závislosť, rozhoduje viacero okolností. Podľa Ondrejkoviča sa časť obyvateľstva nikdy nestane závislými od žiadnej drogy. "Určitá časť obyvateľstva však má predispozíciu a existuje riziko, že ak bude príležitosť, závislosť môže vzniknúť." K rizikovým skupinám patria deti zo sociálne marginalizovaných prostredí, z detských a reedukačných domov, deti s problémovým správaním či deti z rodín drogovo závislých rodičov. Odborníci však upozorňujú - drogová závislosť je choroba, a preto treba urobiť maximum, aby sa ohrozené deti nezačali experimentovať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 19:35