StoryEditor

Valentovič narazil na ústavu

10.05.2007, 00:00
Zdravotným poisťovniam už nehrozí zákaz zisku, štátnym poistencom zase povinné prepoistenie do štátnych poisťovní. Právne analýzy, ktoré si dal urobiť minister zdravotníctva Ivan Valentovič (nominant Smeru-SD), potvrdili názory opozície a zdravotných poisťovní, že navrhované zákony sú v rozpore s Ústavou SR.

Zdravotným poisťovniam už nehrozí zákaz zisku, štátnym poistencom zase povinné prepoistenie do štátnych poisťovní. Právne analýzy, ktoré si dal urobiť minister zdravotníctva Ivan Valentovič (nominant Smeru-SD), potvrdili názory opozície a zdravotných poisťovní, že navrhované zákony sú v rozpore s Ústavou SR. "Zatiaľ je to v polohe retroaktivity," oznámil Valentovič včera po rokovaní vlády. Nezávislé analýzy, o ktoré sa opiera, mu vypracovali ústavní právnici.
Jedna poisťovňa?
Aké bude nasledovať riešenie? "Jedna poisťovňa," vyhlásil minister. Takýto rezultát však vyniesol ešte predtým, ako sa stretol s premiérom Robertom Ficom, ktorý ho mal oboznámiť s výsledkami pondelkovej Koaličnej rady. Tam dostal Fico od svojich koaličných partnerov jednoznačné stanovisko -- jediná zdravotná poisťovňa neprichádza do úvahy! "Pre mňa nie je dôležité to, čo bolo medializované, ale čo sa dozviem o výsledkoch Koaličnej rady," obhajoval svoje vyhlásenia Valentovič. Neskôr sa s premiérom stretol, na čom sa dohodli, však zostalo utajené. "Premiér ho oboznámil s výsledkami a povedal, že v súlade s tým má pripraviť materiál na budúce rokovanie vlády," komentovala stretnutie rezortná hovorkyňa Silvia Balázsiková.
Strácanie času
Ministerskí úradníci už pritom podľa Valentoviča návrh na zriadenie jedinej zdravotnej poisťovne pripravujú. "Je to ten najhorší variant. Je to ešte horšie a konfliktnejšie ako návrhy na zákaz zisku a prepoistenie štátnych poistencov," reagoval výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč. Výhrady zopakovali aj zdravotnícki experti koaličných partnerov Smeru-SD. "Jedna poisťovňa nie je riešenie. Treba zmeniť systém zdravotného poistenia, zaviesť nové produkty do zdravotníctva. Musí sa utvoriť priestor pre doplnkové pripoistenie, nezávisí to od počtu poisťovní," vyhlásil podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni. Podľa poslanca SNS Štefana Zelníka sú takéto úvahy len strácaním času.
Návrh koaličných partnerov zaviesť model jednej štátnej a jednej súkromnej poisťovne sa zase nepáči ministrovi Valentovičovi. Aký návrh však pripraví do ďalšieho rokovania vlády, nie je v tejto chvíli jasné.
Zdravotníctvo v NR SR
Výstupy však od ministra nečaká len vláda a koaliční partneri, ale aj parlament. Poslanci od neho žiadajú správu o aktuálnom vývoji v zdravotníctve a urobených a pripravovaných opatreniach. S takouto žiadosťou prišla poslankyňa Smeru-SD Jana Laššáková -- predbehla tak opozíciu, ktorá už minulý týždeň avizovala, že budú od ministra takúto správu žiadať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. máj 2024 16:07