StoryEditor

Ministerstvo sa bráni: Ľudia zmeny ocenili

23.01.2007, 23:00

Zrušenie poplatkov, zníženie DPH na lieky. Vláda Roberta Fica hovorí o zlepšení zdravotnej starostlivosti, opozícia o chaose. "Ľudia neplatia menej za lieky, platy zdravotníkom sa nezvýšili, súkromní lekári a nemocnice prišli o príjmy z poplatkov," hovorí exminister zdravotníctva Rudolf Zajac.
Rezort zdravotníctva však kritiku nepripúšťa. "Občania zmeny ocenili. Podľa prieskumov 60 percent občanov uvítalo zrušenie poplatkov," tvrdí hovorkyňa ministerstva Silvia Balázsiková.
Po zrušení poplatkov však podľa šéfa parlamentného zdravotníckeho výboru Viliama Novotného (SDKÚ-DS) začala opäť stúpať návštevnosť ambulancií. Aj keď zatiaľ nie je možné odhadnúť konkrétne dosahy, Novotný je presvedčený, že minimálne jedno negatívum vyššia spotreba v zdravotníctve so sebou prináša. "Keď za osem hodín lekár ošetrí viac pacientov, jednoducho má na každého z nich menej času." Tomáš Szalay z Health Policy Institute zároveň upozorňuje, že ľudia zrušené poplatky aj tak uhradia -- pri oddlžovaní nemocníc. Dlhy nemocníc totiž začali opäť rásť -- po tom, ako vláda pozastavila možnosť exekúcií nemocníc. Ministerstvo sa opäť bráni. "Zdravotnícke zariadenia sa zadlžovali aj za Zajaca," hovorí Balázsiková.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 12:14