StoryEditor

Druhá komora v NR SR: Samospráva chystá lobing

Zmena volebného systému, druhá komoru v parlamente alebo aspoň možnosť vstupovať do tvorby zákonov. Toto žiadajú od poslancov NR SR predstavitelia samosprávy.

Dnes totiž nemajú veľkú možnosť ovplyvniť schvaľované zákony, ani tie, ktoré sa ich bezprostredne týkajú. "Sme len účastníkmi pripomienkového konania a kto chce, ten nás obíde," tvrdí predseda ZMOS-u Michal Sýkora. Podľa neho samospráva potrebuje priestor, kde môže hájiť svoje záujmy. Konkrétnu predstavu už má Únia miest Slovenska, ktorá chce využiť aprílovú konferenciu o decentralizácii na lobovanie medzi parlamentnými subjektmi. "Naším cieľom je dvojkomorový parlament a zmena volebného systému," povedal generálny sekretár únie Marián Minarovič. Zatiaľ čo poslanci jednej komory by boli volení tak ako dosiaľ - v jednom volebnom obvode, vyššie územné celky by boli priestorom pre voľby do komory regiónov. "V parlamente by sa tak stretávali záujmy a programy politických strán so záujmami obyvateľov regiónov Slovenska."
Minarovič zároveň očakáva komplikácie - väčšina politikov s návrhmi totiž nesúhlasí. Vznik dvojkomorového parlamentu zvažovala zatiaľ iba ĽS-HZDS. "V prípade, že to vyplynie z politickej diskusie, sme za," naznačil pre HN poslanec ľudovej strany Tibor Cabaj. Jednoznačné nie hovorí KDH. Dôvod? Druhá komora parlamentu nie je v programovom vyhlásení vlády. Samospráva sa nemôže spoliehať ani na SDKÚ. Podľa podpredsedu strany Pavla Kuboviča má vládna koalícia akútnejšie problémy. Ako pritom dodáva - dvojkomorový parlament nemá na Slovensku tradíciu. Podľa politológa Juraja Marušiaka by to ani s najväčšou pravdepodobnosťou neznamenalo skvalitnenie prípravy zákonov. Naopak, v Českej republike už existuje. Nie však ako komora regiónov, ale ako senát. "Ten váš projekt sa mi pozdáva oveľa viac. Časť parlamentu, ako fórum, kde by boli zastúpené regióny, by mohla byť oveľa účinnejšia," hovorí český politológ Bohumil Doležal.
Podľa vládneho splnomocnenca pre fiškálnu decentralizáciu Viktora Nižňanského je väčší vplyv samosprávy na kvalitu zákonov nevyhnutný. "Keďže má dnes zodpovednosť za peniaze, majetok, ale aj za plnenie úloh, treba to nejakým spôsobom vyvážiť, aby mala aj priestor na posúdenie dosahov zákonov na územie, ktoré spravujú." Pripomeňme, že podobné zámery už obsahovala koncepcia decentralizácie, ktorú schválila ešte predchádzajúca vláda v roku 2000. Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica upozorňuje, že poslanci NR SR sa nemusia nikomu za nič zodpovedať. "V priestore od východu až po západ republiky sú absolútne anonymní."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 05:42