StoryEditor

Pred desiatimi rokmi tu zabíjal požiar

Piatková explózia vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch nie je jedinou tragickou udalosťou v závode. Asi pred desiatimi rokmi tam pri požiari zahynuli dvaja ľudia. "Vyšetrili sme to. Príčinou požiaru bola chyba na elektrickej inštalácii," vysvetlil včera riaditeľ podniku Jozef Berák. Napriek tomu tvrdí -- bezpečnosť sme nezanedbali.
Podľa odborníka na bezpečnostnú politiku Juraja Zábojníka rezort obrany zanedbal nad podnikom dozor. "Tam sa malo dýchať na chrbát a vykonávať kontrolu procesov, či je všetko v poriadku a nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Veď to nie je vyrábanie zmrzliny alebo pečenie langošov." Podľa hovorcu ministerstva obrany Vladimíra Gemelu je za bezpečnosť podniku plne zodpovedné vedenie spoločnosti. Berák tvrdí: "Robili sa pravidelné kontroly. Ich výsledky majú k dispozícii vyšetrovatelia."
Minister obrany František Kašický si dal preveriť aj všetky informácie týkajúce sa podniku z minulosti. "Či tu boli takéto správy, komu boli postupované a akým spôsobom sa na ne reagovalo. Toto poskytnem aj vyšetrovateľom."
Kašického predchodcovia sa pritom nepamätajú, že by zaregistrovali počas svojho pôsobenia problémy v nováckom podniku. "Priamym nadriadeným podniku bola príslušná sekcia na ministerstve. Len ak bol vážny problém, dostalo by sa to k ministrovi. Ja si na nič také nespomínam," hovorí exminister Ivan Šimko. Jeho nástupca Juraj Liška tvrdí, že zriadil výbušninársku komisiu, ktorá niekoľkokrát do roka kontrolovala nielen novácke opravovne, ale všetky muničné sklady. Komisia podľa Gemelu stále funguje. Kedy naposledy kontrolovala opravovne v Novákoch však nevedel povedať.
Kašický sa opravárenským podnikom a ich kontrolám venoval naposledy na jeseň minulého roka. Kontroly však boli zamerané na hospodárenie podnikov. Závery odhalili nezrovnalosti v hospodárení či nevýhodné prenájmy. Výsledkom bola výmena vo vedení Leteckých opravovní v Trenčíne a Banskej Bystrici.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:58