StoryEditor

Pokuta za striekačky pôjde na súd

28.02.2006, 23:00

Kauza 12-miliónovej pokuty rezortu vnútra za nákup hasičských striekačiek bez verejnej súťaže bude mať súdnu dohru. "Podali sme návrh na preskúmanie rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie na súd a zároveň sme požiadali o odklad jeho vykonateľnosti," povedal minister vnútra Martin Pado. Odvolal sa na zmenu zákona o verejnom obstarávaní v priebehu tendra. "Súťaž sa začala podľa jedných pravidiel a mala sa skončiť podľa druhých. Mám pocit, že tu došlo k určitej chybe."
Naopak, úrad trvá na zaplatení pokuty. "Naše rozhodnutie je právoplatné, potvrdilo ho aj druhostupňové rozhodovanie rozkladovej komisie," zdôraznila tlačová tajomníčka úradu Helena Fialová. Za iný okolností by poslali rezortu výzvu na úhradu pokuty, teraz budú čakať na verdikt súdu. "Ešte sme nemali prípad, žeby sme pokutu vymáhali súdnou cestou."
Ministerstvo dostalo pokutu už vlani na jeseň. Striekačky nakúpili priamym zadaním od firmy Stražan za vyše 200 miliónov korún. Dôvodom mala byť časová tieseň, keďže verejná súťaž na výber dodávateľa bola dvakrát zrušená. Úrad oponuje: Časová tieseň nebola odôvodnená. Podľa Fialovej bolo rokovacie konanie také zdĺhavé, že za ten čas by určite stihli aj novú súťaž.

Priamym zadaním rieši ministerstvo vnútra aj dodávku volebných tlačovín. Podľa ministra vnútra Martina Pada ju má zabezpečiť firma Bonus Real, s. r. o., Bratislava. Vzhľadom na krátkosť času, ktorá vyplýva zo skrátenia volebného obdobia o tri mesiace, nebolo podľa neho možné použiť metódu verejnej súťaže. Bonus Real je jedna z troch firiem, ktoré rezort v tejto veci oslovil. Zástupca spoločnosti Státní tiskárna cenin -- obchodné zastúpenie Bratislava sa na rokovanie nedostavil. Posledná z trojice firma Versus bola vylúčená, lebo nedodala potvrdenie inšpektorátu práce o neporušení zákazu nelegálneho zamestnávania.
Zdroj: SITA

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. október 2024 06:12