StoryEditor

Rozhlas bez šéfa, poslanci chcú zasiahnuť

14.12.2005, 23:00

Ani na ďalší pokus nedokázala Rozhlasová rada zvoliť nového šéfa verejnoprávneho rozhlasu. Šéfdramaturg televíznej Dvojky Ľuboš Machaj získal osem hlasov, bývalý riaditeľ SRo Jaroslav Rezník šesť: na zvolenie potrebovali aspoň desať hlasov od 15-člennej rady. Tá hlasovala síce dvakrát, ale pomer síl sa nezmenil. "Neprišiel kandidát, ktorý by vedel presvedčiť dostatočný počet členov," hovorí predseda rady Michal Dzurjanin. Noví adepti môžu síce posielať prihlášky do januára, ale ani samotní členovia rady nedokážu vylúčiť opakovanie patového scenára. Aj preto už časť poslancov NR SR stráca trpezlivosť.
Čas na zmenu
Podľa Tomáša Galbavého nastal čas na vážnu diskusiu, aby šéfa rozhlasu volil zase parlament. "Veľmi ma to mrzí, keď práve my sme presadili, aby ho volila rada." Zdržanlivejší zostáva Dušan Čaplovič (Smer-SD), ten považuje túto záležitosť za vec vládnej koalície. "Dokáže to spraviť najrýchlejšie. Skráteným legislatívnym konaním by mohla docieliť, aby sa podľa nových pravidiel postupovalo už v štvrtých voľbách." Tretie (to by mohlo byť už v januári -- pozn. red) podľa neho nie je možné zmeniť. Naopak, Dzurjanin volá po znížení hranice pre zvoliteľnosť kandidáta. "Už pol roka pred voľbami riaditeľa som upozorňoval, že je to ťažko priechodné a neprijateľné." Podľa neho by stačila trojpätinová väčšina, teda deväť hlasov.
Dva silné tábory
Poslanci vidia problém aj v samotnej rade. "Je silne polarizovaná. Zvíťazili skupinové záujmy, a preto nie je schopná dohodnúť sa," tvrdí Galbavý. Dôkazom mala byť ostatná voľba, kde sa rada pri hodnotení zostávajúcich dvoch kandidátov rozdelila na dva takmer rovnako silné tábory. Zatiaľ čo jedni (Dzurjanin, Vladimír Talian a spol.) vyčítali Rezníkovi predchádzajúce pôsobenie v rozhlase, tí druhí okolo podpredsedu rady Jozefa Ševca netajili obavy z Machajových plánov zlúčiť Rádio Devín s Rádiom FM.
Dvaja najväčší rivali sa pravdepodobne stretnú aj v ďalšom kole volieb. Rezník hovorí "skôr áno, ako nie", Machaj to pripúšťa.

Ako sa volil riaditeľ
Október (prvá voľba)
-- v prvom kole dramaturg Ľuboš Machaj dostal sedem hlasov, manažér Marián Šinkovič tri, a po jednom bývalý riaditeľ STV Milan Materák a bývalý šéf licenčnej rady Peter Kováč
-- Jaroslav Rezník sa na voľbách nezúčastnil, lebo nepredložil vyhlásenie, že mu nehrozí konflikt záujmov
-- pri užšom výbere Machaj získal osem hlasov, Šinkovič ani jeden
November -- december (druhá voľba)
-- v prvom kole Machaj dostal šesť hlasov, Rezník päť, ekonomická riaditeľka rozhlasu Hilda Gajdošová presvedčila dvoch členov rady a bývalý rozhlasový redaktor Ján Nemec jedného
-- pri užšom výbere Machaj získal osem hlasov, Rezník šesť

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 21:25