StoryEditor

Bratislavskej MHD pribudne 18 nových autobusov

31.05.2007, 16:10
Autor:
SITASITA
Rozhodli o tom dnes mestskí poslanci na zasadnutí zastupiteľstva.

Vozový park Dopravného podniku Bratislava (DPB) by sa tento rok mal rozrásť o 18 nových autobusov českej výroby MIDI SOR za 83,7 milióna korún. Rozhodli o tom dnes mestskí poslanci na zasadnutí zastupiteľstva. Poslanecký zbor taktiež schválil vyčlenenie približne šiestich miliónov na dobudovanie trolejového obratiska Riviéra v bratislavskej Karlovej Vsi, približne 11 miliónov na výstavbu novej výpravne električiek v areáli vozovne Krasňany a 8,3 milióna korún na generálnu opravu električky K2. V prípade opravy električky K2 sa počíta aj s približne ôsmimi miliónmi z rozpočtu DPB.

Dopravný podnik Bratislava pôvodne plánoval v rámci modernizácie vozového parku požiadať mestské zastupiteľstvo o vyčlenenie peňazí na nákup šiestich duobusov. Podľa predsedu predstavenstva DPB Branislava Zahradníka sa však nakoniec podnik rozhodol aj vzhľadom na aktuálne udalosti v bratislavskej autobusovej doprave požiadať o nákup 18 autobusov. "Navrhli sme kúpu autobusov SOR českej výroby, ktoré sú viac rokov v premávke v Bratislave a majú dobré parametre hospodárnosti aj spoľahlivosti. Sú s nimi viac menej pozitívne skúsenosti, počas tých rokov, čo sú v premávke, sme nezaznamenali žiadny výskyt mimoriadnych udalostí," povedal pre agentúru SITA Zahradník. Zdôraznil pritom, že podnik sa pri kúpe autobusov rozhoduje podľa spoľahlivosti a značky vozidiel, nie podľa krajiny pôvodu.

Nové menšie autobusy by mal Dopravný podnik Bratislava nasadiť na linkách, kde podľa Zahradníka nie je ekonomické nasadzovať veľké autobusy. "Mestské zastupiteľstvo nám dalo zelenú, preto operatívne odošleme objednávku, a aj z hľadiska stiahnutia autobusov Solaris budeme na výrobcu tlačiť na čo najrýchlejšie dodanie nových autobusov," konštatoval Zahradník. Podľa neho by DPB potreboval na obnovenie celého vozového parku približne osem miliárd korún. "Pol miliardy, ktoré plánuje mesto v najbližších štyroch rokoch investovať do obnovy vozového parku je dobrý základ preto, aby sme hľadali aj iný finančný model na razantnejšiu obnovu vozového parku, lebo je to nevyhnutné pre bezpečnosť cestujúcich," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 03:12