StoryEditor

Život Slovákov sa zlepšil

05.11.2006, 23:00

BRATISLAVA -- Vláda Roberta Fica prevzala Slovensko od Dzurindovho kabinetu v stave, keď sa sociálna situácia Slovákov zlepšila. Klesla nezamestnanosť, vzniklo viac pracovných miest, stabilizoval sa počet ľudí v hmotnej núdzi. Vyplýva to zo správy o sociálnej situácii za prvý polrok 2006, ktorú pripravil rezort práce, sociálnych vecí a rodiny. Už onedlho sa jej bude venovať aj vláda.
Sociálny samospád?
Podľa poslanca Zoltána Horvátha z SDKÚ-DS už nová vláda v podstate nemusí nič robiť. "Opatrenia v sociálnej oblasti sú tak dobre nastavené a rozbehnuté, že pozitívny trend sa udrží. Bude to bežať naďalej, hoci aj akýmsi samospádom. Niet čo pokaziť." Naopak, poradca súčasnej ministerky práce a poslanec Robert Madej (Smer-SD) nevidí sociálnu situáciu až tak ružovo. "To, že miera chudoby sa blíži k 20 percentám, hovorí o niečom inom." Podľa neho nová vláda musí odstraňovať mnohé diskriminácie, ktorých sa dopustila bývalá vláda. "Pán poslanec Horváth asi zabudol, že odhlasovali zákon o sociálnom poistení, ktorý obmedzil práva 24-tisícom invalidov."
Šanca pre novú vládu
Výsledky bývalej Dzurindovej vlády v oblasti sociálnej politiky chváli aj analytik. "Ak bude nová vláda postupovať uvážene a bude dôsledne monitorovať účinnosť svojich opatrení, má šancu tento dobrý základ ešte zlepšovať," tvrdí ekonóm Pavol Karász zo Slovenskej akadémie vied.
Podľa Karásza sa zlepšujúca sociálna situácia prejavuje hlavne v medziročnom náraste zamestnanosti vo všetkých krajoch. Príkladom je Prešovský kraj s najvyššou nezamestnanosťou -- zamestnanosť tu v prvom polroku vzrástla o 6,2 percenta. Zároveň klesala aj nezamestnanosť. "Regionálna nezamestnanosť po prvýkrát klesla pod hranicu 18 percent. Najvyššia bola v Košickom kraji 17,6 percenta," dodal Karász.
Pribudlo živnostníkov
Podľa analytika sa výrazne zlepšila aj efektívnosť niektorých prvkov sociálnej politiky. Kým v prvom polroku 2005 sa vynaložilo na vytvorenie nového pracovného miesta takmer 10-tisíc korún, tento rok to bolo už len 8 272 korún. Pritom počet novovytvorených miest za podpory štátu vzrástol o 27 percent. Najväčší nárast zamestnanosti zaznamenali malé a stredné podniky. "Z nástrojov štátu mal však jednoznačne najväčší efekt príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť, pomocou ktorého sa vytvorilo 75 percent nových pracovných miest," skonštatoval Karász.


INFOGRAFIKA:
Slováci v hmotnej núdzi
2004
-- 400 252 občanov bolo riešených v systéme pomoci v hmotnej núdzi
-- t. j. 7,4 percenta Slovákov, čo je o 3 percentá menej ako v prvom polroku 2003
2005
-- 373 865 občanov bolo riešených v systéme pomoci v hmotnej núdzi
-- t. j. 6,9 percenta Slovákov, čo je o 0,2 percenta menej ako rok predtým
2006
-- 372 118 občanov bolo riešených v systéme pomoci v hmotnej núdzi
-- t. j. 6,9 percenta Slovákov
Zdroj: MPSVR SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:44