StoryEditor

Peter Horváth: Voľby bez jasného víťaza

03.12.2006, 23:00

Čo prezrádzajú výsledky komunálnych volieb?
- Potvrdilo sa, že strany, ktoré sú momentálne v opozícii, majú silné zázemie vo väčších mestách, zatiaľ čo strany súčasnej koalície majú svoj potenciál v menších mestách a obciach. Jednotlivé strany si obhájili svoje postavenie z predchádzajúcich komunálnych volieb. Azda najväčší neúspech zaznamenala SMK, ktorá ustúpila z niektorých svojich pozícií.
Prečo pravica boduje vo väčších mestách?
- Ekonomický rozmach a potenciál je sústredený vo veľkých mestách a ich okolí. Je tam nízka nezamestnanosť, vyššie platy, to sú typické atribúty pre voličov, ktorí inklinujú skôr k stredopravým stranám. Potvrdili sa tak aj výsledky parlamentných volieb. Výnimkou je Banská Bystrica, ktorá je typickým ľavicovejším mestom. V prípade Nitry zase zohrala úlohu národnostná otázka a tiež fakt, že voliči SDKÚ-DS sa rozdelili na dve skupiny.
Majú voľby jednoznačného víťaza?
- Ak by sme prihliadali na zisk, tak víťazom by boli nezávislí kandidáti, ale to je veľmi rôznorodá skupina. Avšak jednoznačného víťaza voľby nemajú. Opozičné strany, najmä KDH a SDKÚ-DS, zastavili svoj prepad a naznačili, že majú silný voličský potenciál. To však neznamená, že by prehrali strany súčasnej koalície, najmä Smer-SD, pretože obsadili viaceré dôležité posty.
Voliť prišlo vyše 47 percent voličov. O čom to svedčí?
- Celkovo u nás klesá účasť na voľbách, na čo má vplyv aj efekt jedného volebného dňa. Z hľadiska reprezentatívnosti výberu voličov by bola ideálna účasť nad 50 percent, ale vzhľadom aj na odhady pred voľbami, keď sa číslo 25 percent považovalo za optimistický odhad, nedopadli voľby až tak katastrofálne. Nie je to účasť optimálna, ale nie je až taká tragická.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:57