StoryEditor

Valentovič musí šetriť

02.10.2006, 00:00

BRATISLAVA -- Prehodnotiť všetky výberové konania v štátnych nemocniciach. Zrušiť nevýhodné zmluvy. Zaviesť centrálne nákupy pre niektoré vybrané komodity. Využívať naplno zdravotnícku techniku -- v prípade potreby aj na dve či tri prevádzkové zmeny. To sú racionalizačné opatrenia, ktoré chce v krátkom čase prijať minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Donútilo ho k tomu opatrenie vlády, ktorá síce zvýšila platby štátu za svojich poistencov (deti, nezamestnaných, matky na materskej dovolenke), no nie celkom tak ako sľúbila.
Fico káže šetriť
Zvýšenie platieb zo 4 na 5 percent totiž vláda časovo obmedzila -- do apríla 2007. "Nechceli sme, aby to mal minister zdravotníctva také pohodlné, aby mu len tiekli peniaze do rezortu, ale aby preto aj musel niečo urobiť," vyhlásil premiér Robert Fico. Dodal, že podľa neho sa v zdravotníctve stále dosť mrhá peniazmi, a preto je potrebné nájsť rezervy vo vnútri.
Zdravotníctvo tak z rozpočtu dostane na platby za poistencov namiesto očakávaných 6,5 miliardy len 2,1 miliardy korún. "Pokladám to za úplne logický a férový krok," zareagoval minister Valentovič. Je tiež presvedčený, že v rezorte, v ktorom sa na budúci rok minie takmer 110 miliárd korún, sú určité rezervy. "Je na mne, aby som po prijatí úsporných krokov vládu presvedčil, že tento rezort je napriek tomu finančne podvyživený a potrebuje ďalšie dotácie." Takýto postup premiér Fico nevylúčil.
Komu áno, komu nie
Minister chce naplniť očakávania zdravotníkov, a preto dve miliardy, ktoré dostane, pôjdu na sľubované zvyšovanie platov lekárov a zdravotných sestier. Podľa výkonného riaditeľa Združenia zdravotných poisťovní Eduarda Kováča to však jednoznačné nie je. "Nie je jasný mechanizmus, ako to chce minister zabezpečiť." Podľa neho je tiež potrebné určiť, komu sa platy zvýšia a komu nie. Na plošné zvyšovanie totiž peniaze nestačia a nie je to ani správne. "Zdravotníci by mali byť hodnotení podľa výsledkov svojej práce, a to diferencovane," uzavrel Kováč. dev

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 22:49