StoryEditor

Práci v zahraničí bráni slabá angličtina

22.03.2006, 23:00
Slabá znalosť cudzích jazykov bráni obyvateľom východného aj stredného Slovenska zamestnať sa v zahraničí. Podľa Radičovej však nižšie percento úspešnosti ide na vrub aj nižšej kvalifikačnej a vzdelanostnej štruktúry obyvateľov týchto regiónov.

Slabá znalosť cudzích jazykov bráni obyvateľom východného aj stredného Slovenska zamestnať sa v zahraničí. Podľa ministerky práce Ivety Radičovej to dokazuje aj úspešnosť uchádzačov z tejto časti krajiny na doterajších štyroch burzách práce v Košiciach a Banskej Bystrici. Tá posledná sa koná v Prešove, kde zástupcovia personálnych agentúr aj zahraničných firiem ponúkajú vyše 550 pracovných pozícií v Česku, Dánsku, vo Fínsku, v Írsku, Nórsku, Slovinsku, vo Švédsku, v Taliansku a vo Veľkej Británii.

"Základnou podmienkou naplnenia záujmu pracovať vo Fínsku je znalosť angličtiny," potvrdila včera aj zástupkyňa EURES (European Employment Services) vo Fínsku Hannelle Soirila. Podľa Radičovej však nižšie percento úspešnosti ide na vrub aj nižšej kvalifikačnej a vzdelanostnej štruktúry obyvateľov týchto regiónov a slabšej prípravy uchádzačov o prácu v zahraničí. "Nás však viac zaujíma kvalita využitých pracovných miest ako kvantita," upozornila zároveň ministerka.

Fínska vetva EURES ponúka prácu v poľnohospodárstve, stavebníctve, pri oberaní jahôd, ale aj lekárom. Na burze v Prešove si prácu v zahraničí môžu nájsť aj vodiči, šičky či robotníci pri výrobe káblov a pracovníci v textilnom sklade. Firmy ponúkajú voľné miesta aj na pozície čašníkov, kuchárov, cukrárov a servírok, uplatnenie nájdu tiež fyzioterapeuti, rehabilitační pracovníci či opatrovatelia.

Generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Rudolf Sokol pripomenul, že výhodou búrz je priamy kontakt so zamestnávateľom v zahraničí, bez sprostredkovateľských agentúr, ktoré sa v niektorých prípadoch uchyľujú aj k podvodom. V poslednom čase sa podľa neho rozmohli najmä v Portugalsku, známe sú prípady najmä z južných krajín Európy. "Preverujeme prácu personálnych a sprostredkovateľských agentúr. Boli aj prípady, že sme im činnosť zrušili," dodal Sokol.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:01