StoryEditor

Najhorší scenár covidu? Budeme sa premorovať a zatvárať v pravidelných cykloch, varuje expert

25.11.2021, 10:03
Kedy vyvrcholí tretia vlna a klesnú hospitalizácie? Ako zabrániť ďalšej fáze pandémie? Ako nás chránia vakcíny a aké lieky sú na obzore? Aj na to pre HN odpovedá bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky rezortu zdravotníctva Martin Smatana.

Vakcinácia sa zrýchlila, ale stále sme v tempe na dne regiónu. Nemajú ľudia pud sebazáchovy?
Nemám na to racionálne vysvetlenie. Doktor Palkovič, patológ, ktorý sa venuje covidovým pitvám, zverejnil na svojom profile pomerne dlhý a smutnovtipný zoznam výhovoriek príbuzných zosnulých, prečo sa nedali zaočkovať. Mne to pripadá, ako keby sme mali krátku pamäť. Ako keby sme boli rybička Dory z Hľadá sa Nemo a po pár mesiacoch od prekonania druhej vlny sme zabudli na tie desiatky mŕtvych ľudí denne a mysleli si, že nám to už nehrozí. Svoju úlohu v tom zohrala aj malá, ale o to hlučnejšia antivax a dezinformačná scéna a nečinnosť kompetentných. Dlhodobo sa nezakročovalo voči hoaxerom, nechali sme priestor na šikanovanie a vyhrážanie sa odborníkom, klamstvá politikov a zneužívanie situácie, čo vytváralo chaos, pocit neistoty a do veľkej miery prispelo k tomu, že sa mnohí zaočkovať nedali. Mnohí ľudia sú zmätení, nevedeli a stále asi nevedia, komu a čomu veriť.

Čo hovoríte napríklad na prípadné hradenie si hospitalizácie pre nevakcinovaných?
Je nefér, aby niekto, kto sa dobrovoľne nezaočkuje, skončí v nemocnici a spôsobí nielen finančné náklady, ale aj odklad starostlivosti pre necovidové prípady, neniesol žiadne následky. Na druhej strane, toto je asi najextrémnejšie opatrenie, ako stimulovať ľudí k očkovaniu. Singapur, kde čoskoro spoplatnia pre dobrovoľne nezaočkovaných covidové náklady, je špecifická krajina. Nielen tým, že majú zaočkovaných 92 percent populácie, ale primárne tým, že ich poistenci sú „zvyknutí“ na doplatky. Ich systém zdravotného poistenia je totiž stavaný na silnej báze finančnej spoluúčasti pacientov a existencii viacerých poistných produktov či šetriaciach účtoch na zdravotníctvo. Slovenský systém je v silnom protipóle Singapuru, a ak sa pozrieme na priemernú cenu hospitalizácie a následnej postcovidovej liečby, tak by to bolo pre mnohých ľudí, ak teda hospitalizáciu prežijú, likvidačné. Monoklonálne protilátky stoja približne 1 100 eur. Hospitalizácia sa pohybuje od 1 400 do viac ako desaťtisíc eur podľa toho, na akom lôžku pacient ležal. K tomu treba prirátať všetku postcovidovú liečbu, ktorá často obsahuje desiatky liekov a doplnkov za stovky eur. Toto sú likvidačné sumy pre väčšinu Slovákov. Obávam sa, že spoplatnenie by len viac spolarizovalo spoločnosť a až taký efekt by priniesť nemuselo. Väčší problém však vidím v tom, že u nás je mnoho ľudí nezaočkovaných, lebo sú presvedčení, že im nič nehrozí. Majú silnú imunitu. Prekonali iks iných ochorení. Veľa športujú. Je to celé len hoax. Ľudová slovesnosť je veľmi pestrá v tom, prečo si mnohí chybne myslia, že im ochorenie nič nespôsobí.

Aktuálne máme v nemocniciach vyše tritisíc pacientov s covidom a 260 na ventilácii. Prečo sa pri týchto číslach už hovorí o možnej humanitárnej katastrofe, keď v druhej vlne sme vedeli prijať v nemocniciach štyritisíc pacientov a 400 ventilovaných?
Primárny dôvod je nedostatok personálu. Ten bol úzkym bodom v procese poskytovania starostlivosti už pred pandémiou. Nie je to tajomstvo, už v roku 2...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 03 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:46