StoryEditor

Ján Gajdoš: Nedomysleli možné komplikácie

17.01.2007, 23:00

Kde sa stala najväčšia chyba, ktorá zapríčinila smrť malého Jakuba?
- Je to reťazec. Jedna vec nadväzuje na druhú, všetko to spolu súvisí v procese diagnostickom aj terapeutickom. Ten fatálny moment bol prekvapením pre všetkých. Aj pre tých, ktorí si mysleli, že Jakubko pôjde domov.
Zohralo v prípade kľúčovú úlohu, že Jakuba nepreviezli na špecializované pediatrické pracovisko?
- Po stabilizácii stavu mohol byť prevezený. Podľa môjho názoru sa v nemocnici v Topoľčanoch uspokojili s tým, že ho stabilizovali a nedomysleli možné komplikácie. Lekár však musí myslieť, najmä u dieťaťa, že sa komplikácia môže stať a navyše, ak dieťa udáva, že má nepríjemný kašeľ. Tam je potrebné urobiť celý rad diagnostických vyšetrení. Malo sa konať a nekonalo sa. Podľa našich expertov by sa na vysokošpecializovanom pracovisku určite konalo. Jakubov prevoz je moment, ktorý by dal väčšiu šancu na prežitie.
Ako prijali Jakubovi rodičia závery vášho vyšetrovania?
- Sedeli sme spolu asi hodinu. Veľmi korektne sme rozobrali celý proces, diagnostický aj terapeutický, jeho stav a povedali sme na rovinu, že sa pochybilo. Rodina to prijala so slzami v očiach, i keď relatívne pokojne. Poprosili ma, aby sme informovali primerane, nešli sme do zbytočných detailov a nejatrili opäť diskusie o tom, čo sa mohlo alebo nemohlo. Mohlo sa viac - podľa môjho názoru. Ale to je už teraz vecou aj svedomia manažmentu topoľčianskej nemocnice.
Máte informácie, že by aj rodina chcela podať trestné oznámenie?
- Myslím si, že nie. Nechajú to na nás.
Vyvodíte sankcie proti celej nemocnici alebo aj konkrétnym zdravotníkom?
- Proti celej nemocnici. Návrh na trestné stíhanie sa bude dotýkať tých, ktorí pochybili. Mieru zavinenia konkrétneho zdravotníka budú posudzovať znalci.
Viete povedať, kto a v akej miere pochybil?
- Neviem. Tých pracovníkov je tam viac. Od rýchlej lekárskej pomoci cez pracovníkov na oddeleniach.
Koľko môže trvať vyšetrovanie polície?
- To je zvyčajne na dlhé lakte. Máme skúsenosti z trestných podaní, ktorých sme napríklad vlani dali asi 30. Vyšetrovanie je veľmi zdĺhavé.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 21:32